Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesGelderlandNa broodje Utrecht ligt nu ook broodje Nijmegen in de kantine: deels regionaal

Na broodje Utrecht ligt nu ook broodje Nijmegen in de kantine: deels regionaal

Broodje Utrecht krijgt navolging in Nijmegen (GD). MVO Nederland (netwerk van bedrijven die willen verduurzamen) meldt dat het belegde broodje voor kantines van instellingen nu ook in de Gelderse stad verkrijgbaar is, met bepaalde producten uit die regio. Zo komt de waterkers en slamix voor het broodje van biologische kwekerij De Klispoel in Ubbergen en het brood zelf van stichting GraanGeluk uit Renkum.

Verdere (boven)regionale namen zijn Veld4 (walnotenteelt in Zoelen) en Burgerboederij De Patrijs in het Gelderse Laren (leverancier van de pompoenpitten). Met Basic Theory Ferments is er voor de ingelegde groenten ook een partij uit de regio gevonden, de groenteverwerker zetelt in het nabijgelegen Beers (NB). Overigens lukt het niet helemaal om het broodje lokaal te vervaardigen: Koppert Cress (Monster, NH) en Snaqs uit het Zeeuwse Kapelle leveren ook producten.

MVO meldt dat de Utrechtse variant al meer dan 30.000 keer over de toonbank is gegaan. De kans is groot dat dit succes wordt herhaald in Nijmegen, aangezien het broodje ligt in de kantines van grote organisaties: het Radboudumc (ziekenhuis), de Radboud Universiteit, de HAN (hogeschool), het CWZ (ziekenhuis) en de Sint Maartenskliniek (ziekenhuis). Bij de drie ziekenhuizen en de twee onderwijsinstellingen lunchen dagelijks duizenden mensen.

„Deze landbouwtransitie op een broodje, zoals wij hem al noemen, levert een concrete bijdrage aan onze natuur. Bovendien laat het inkopers én consumenten zien wat er mogelijk is als je samenwerkt”, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Geen brie

Het recept van Broodje Nijmegen is ontwikkeld door de koks van de Radboud Universiteit in samenwerking met Paul Weijers, souschef van het met een groene Michelinster bekroonde restaurant De Nieuwe Winkel. Broodje Nijmegen is - in tegenstelling tot de Utrechtse variant met brie van een lokale melkveehoudster - volledig plantaardig en combineert onder meer ingelegde groente, frisse biologische waterkers en kruidige muhammara op robuust brood, gemaakt van regeneratief graan.

„Met Broodje Nijmegen maken we de landbouwtransitie tastbaar. We herstellen biodiversiteit, geven boeren een eerlijke prijs en brengen consumenten en inkopers dichter bij de oorsprong van hun voedsel. Dit broodje laat zien dat duurzaam ondernemen kan beginnen met iets kleins als een lunch.”

Foto van Guus Daamen
Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Beeld: MVO Nederland

Bron: MVO Nederland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Ekoland.nl logo
Alles over de biologische sector, bodem, bemesting, plantgezondheid, markt, wet- & regelgeving, teelt en dierhouderij op Ekoland.nl met video en foto reportages.
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top