862 hectare suikerbieten overgezaaid

Op de Noordelijke klei zijn tot nu toe de meeste hectares overgezaaid. Daar stond de teller begin deze week op 233 hectare. Daarna volgt de regio Noordelijk dal/veen met 204 hectare. Ook op het Noordelijk zand hebben telers de nodige hectares moeten overzaaien, namelijk 87 hectare. Daarna volgt Oost-Brabant met 75 hectare.
Stuifschade is, net als voorgaande weken, de voornaamste reden van overzaai (43 procent). Vraatschade door insecten komt met 28 procent op plek twee van redenen van overzaai. Daarna volgen de redenen ‘overig’ (17 procent), muizen (6 procent), vorst (4 procent) en korst en spuitfouten (beide 1 procent). Structuur wordt geen enkele keer aanmerkt als reden van overzaai.
Emeltschade
Er komen steeds meer meldingen van plantwegval in bietenpercelen als gevolg van vraat door emelten, meldt het IRS. Voordat een perceel kan worden overgezaaid, is het van belang om te controleren of er nog emelten actief zijn op het perceel. „Doorgaans verpoppen emelten zich begin mei en veroorzaken dan geen schade meer. Maar we zien momenteel dat op percelen waar veel vraatschade is, de emelten nog heel actief zijn. Kijk daarom goed naar hoe de situatie op een perceel is. Als er nog actieve emelten zijn, heeft overzaai geen nut. De nieuwe bieten kiemen binnen een paar dagen en zullen vervolgens weer worden weggevreten”, liet Linda Geenen-Frijters van het IRS eerder al aan Akkerwijzer weten. Telers kunnen ook beoordelen of overzaai zinvol is door telstroken uit te zetten. Als geen planten meer wegvallen kan met de Overzaai-applicatie van het IRS uitgerekend worden of de kosten en moeite lonend zijn.
Beeld: Natasja Beverloo, Cosun Beet Company