‘Steun ADC toets voor PAS-melders neemt toe’

Statenlid Adam Bakker, voorheen van BBB maar tegenwoordig van Overijssel Vooruit, laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Al twee keer eerder bracht hij de ADC-toets in als oplossing voor PAS-melders. Vanavond doet hij dat voor de derde keer met een aangepast voorstel, waarmee hij nog duidelijker onderbouwd dat het juridisch kan standhouden. Hij pareert daarmee de kritiek van Gedeputeerde Staten, maar die hebben opnieuw laten weten dat de aanpassingen niet tot een ander standpunt leiden. Bakker: „Ik ben het college zeer erkentelijk dat ze voor het debat al inhoudelijk reageerden. Maar ze hebben niet op al mijn aanpassingen gereageerd. Er ligt echt ruimte, ook in Europa, om een oplossing te vinden en in één keer alle PAS-melders te legaliseren.”
ADC-toets
De ADC toets kan ingezet worden als alle andere opties uitgeput zijn om de natuur niet aan te tasten, er sprake is van een groot maatschappelijk belang en er compenserende maatregelen worden getroffen. Volgens Gedeputeerde Staten zijn die eerste twee punten niet aan de orde, want landbouw productie van ruim 2000 boeren kan ook op andere locaties plaatsvinden en wordt niet gezien als een belangrijk maatschappelijk belang. Volgens de provincie moet er naar ieder individueel bedrijf apart gekeken worden en dan is daar geen sprake van. Bakker bestrijdt dat en heeft zijn voorstel verder onderbouwt met een advies van juridisch bureau Houthof die in opdracht van LTO hierover adviseerde. Ook de beleidsmatige inpassing is verbetert en de uitvoerbaarheid van zijn voorstel maakte Bakker naar eigen zeggen concreter.
Motie Bisschop
Ook de juridische onderbouwing is versterkt doordat Bakker de motie van SGP’er Bisschop toevoegde. Bakker: „De aangenomen motie van Bisschop in de Tweede Kamer over het inzetten van de ADC-toets onderbouwde hij op basis van Europese jurisprudentie. Het draait dan om rechtszekerheid voor landbouwbedrijven die nu in het geding is. Mijn vertrekpunt is de boer, terwijl het college de hele tijd vanuit de natuur redeneert. Maar in het Europese beleid is niet voor niets een compromisbepaling opgenomen, om daar uit te kunnen komen. Daar speel ik op in. Ik geloof ook echt dat we tot oplossingen komen als we het samen doen. Natuur en landbouw kunnen goed samengaan.”
Bakker onderbouwt zijn voorstel bovendien met de meest recente wetenschappelijke onderzoeken van de Universiteit van Amsterdam en Wouter de Heij over stikstofdepositie. „Na 500 meter is er alleen nog maar sprake van achtergronddepositie, waarbij stikstofmodel Aerius voor droge stikstofdepositie een onnauwkeurigheid heeft van 124 procent. Dit tast de rechtszekerheid aan, want boeren worden hier wel op afgerekend. Bovendien ligt de stikstofdrempel in landen als Denemarken en Duitsland veel hoger.”
Steun
Naast Bakker zijn er vijf insprekers waaronder Bart Jan Oplaat van de NVP die zijn pleidooi ondersteunen en tijdens de vergadering inspreken. Bakker voelt in de wandelgangen van het provinciehuis de steun ook toenemen. „Fracties zeggen niet hardop tegen mij dat ze mijn voorstel gaan steunen, omdat ze eerst het debat willen afwachten. En er wordt ook niet gestemd, maar ik merk wel dat de steun groeit. Ik denk ook dat het van onderaf zoals ik het probeer moet gebeuren, om Den Haag uiteindelijk te laten bewegen op dit dossier.”
De vergadering start vanavond om 18.30 uur. Het staat als 5e punt op de agenda. Het debat is live te volgen via de website van de provincie Overijssel.