Ammoniakuitstoot bij De Marke daalt met 57 procent in vijf jaar tijd

Zelf spreken ze in nieuwsbericht op de website over een 'indrukwekkende' reductie: 'Zonder gebruik te maken van technische of dure emissiereducerende systemen, laat De Marke zien dat structurele verbeteringen in het management van voer en mest volwaardige alternatieven zijn voor technische maatregelen.'
De Marke realiseerde deze ammoniakreductie door de vloeren schoon te houden, water op de vloer te sproeien, overmatige ventilatie te vorkomen. Ook is het in de stal belangrijk om met niet te hoge temperatuur te werken. Deze kunnen de omzetting van ureum naar ammoniak én de verdamping ervan versnellen en zorgt dus voor meer emissie.
Weidegang
Ook inzet op beweiding droeg bij aan de behaalde resultaten. Door koeien vaker buiten te laten grazen, komt er minder urine en mest in de stal samen, waardoor er minder ammoniakvorming ontstaat. 'Dit kan tot wel 0,9 kg NH₃-reductie per dierplaats per jaar opleveren', zo stelt De Marke.
Bij de boerderij in Hengelo (GD) wordt weidegang beperkt tot zes uur per dag van half maart tot eind augustus (3 uur in de ochtend en 3 uur in de avond). Bij voorkeur gebeurt dit rond zonsopkomst en zonsondergang, wanneer de koeien van nature grazen.
Ureumgehalte
Voermaatregelen dragen ook bij aan de ammoniakreductie. ' Minder eiwit in het rantsoen betekent minder ureum in de urine, en dus minder ammoniakvorming. Elke gram minder ruw eiwit verlaagt de ammoniakemissie met ongeveer 1%. Streef naar een rantsoen met maximaal 15% ruw eiwit.'
Verder adviseert De Marke om te letten op het ureumgehalte in de melk: 'Hoe lager het ureum, hoe lager de uitstoot. Dit heltpt bij de rantsoenafstemming.'