Slachterijen VanDrie Group in Apeldoorn bezocht door dieractivisten: 'Onrechtmatigheden plaatsgevonden'

'Bij de acties hebben onrechtmatigheden plaatsgevonden', schrijft VanDrie Group in een verklaring. 'Deze onrechtmatigheden keuren wij af. In ons werk houden wij ons vanzelfsprekend aan alle geldende wet- en regelgeving. Hierop wordt door onszelf en verschillende overheidsinstanties toezicht gehouden. Wij werken samen met partijen die op een constructieve manier bijdragen aan het controleren en waarborgen van onze processen. Diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid staan daarbij centraal.'
Huisvredebreuk
Volgens Omroep Gelderland ging het om tientallen dieractivisten die in de nacht van zondag op maandag drie slachterijen zijn binnengedrongen. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie kwam ter plekke om te helpen de actievoerders aan te houden voor huisvredebreuk. Het gaat om leden van de Franse dierenrechtenbeweging 269 Libération Animale. De actievoerders ketende zich vast aan machines in de slachterij. In 2021 hield dezelfde activistische groep ook al een vastketenactie in Apeldoorn.
De eerste meldingen kwamen rond 02.45 uur bij de politie binnen. De actie richt zich op de slachterijen Ekro aan de Laan van Malkenschoten, ESA aan de Saba en Ameco op bedrijventerrein de Ecofactorij, schrijft Omroep Gelderland. Alle drie zijn onderdeel van de VanDrie Group.
Weerstand
Dierextremisme stuit op steeds meer weerstand van de politiek. De BBB eist hardere maatregelen en kondigde op 1 juli een eigen initiatiefwet aan. André Flach (SGP) zei dat er angst is op het boerenerf, omdat de adresgegevens van veehouders openbaar zijn. „Deze activisten beroepen zich in het algemeen op het demonstratierecht", zei hij. „Weegt de politie daarbij de belangen van boeren voldoende mee?".
Europarlementariër Sander Smit (BBB) vroeg Europees aandacht voor dierextremisme. „Het Europol-jaarverslag over terrorisme noemt weliswaar links-extremisme, maar het is verbazingwekkend hoe weinig aandacht er is voor dierenrechtenextremisme", stelt Smit. „Terwijl boeren, politici, hun medewerkers en gezinnen in de hele EU steeds vaker geconfronteerd worden met intimidatie, vernieling en brandstichting. Er is dringend behoefte aan meer monitoring en een gerichte, strategische aanpak."