35 procent afroming stikstofuitstoot bij nieuwe natuurvergunningen Gelderland

Sinds een uitspraak van de rechter in december 2024 lag het verlenen van natuurvergunningen stil in heel Nederland. Gedeputeerde Staten van Gelderland denken nu een oplossing te hebben gevonden. Die houdt in dat bedrijfsuitbreiding in de vorm van een extra locatie of activiteit weliswaar mogelijk is, mits daar een afroming van 35 procent van de bestaande stikstofuitstoot tegenover staat. Deze 35 procent heeft betrekking op het verlenen van een nieuwe vergunning op basis van intern salderen. Voor extern salderen blijft er sprake van 30 procent afroming van de stikstofuitstoot en komt die 35 procent daar nog eens bovenop. Wat uiteindelijk neerkomt op 65 procent afroming.
Tijdelijke maatregel
De regels maken deel uit van een groter plan van de provincie om het stikstofprobleem op te lossen en de natuur te verbeteren, licht Gelderland toe. ‘De regels zijn tijdelijk. Wanneer er een volledig pakket aan maatregelen is om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te herstellen, kunnen we de regels weer aanpassen. Een deel van die maatregelen, moet ook van het Rijk komen.’
Extern salderen
Als het gaat om extern salderen kunnen bedrijven die deelnemen aan de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij of aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen daar uiteraard geen gebruik van maken. Dat geldt ook voor veehouders die meedoen aan de Lbv of Lbv-plus regeling. Evenals voor bedrijven die meedoen aan de landelijke regeling om veehouderijen met veel stikstofuitstoot te verplaatsen (Lvvp) of de landelijke regeling om kleinere veehouderijen te stoppen. En tot slot ook voor eventuele andere regelingen voor stoppen of verplaatsen als in die regeling staat dat de vrijgekomen stikstofruimte niet mag worden gebruikt voor externe saldering.
Klik hier voor de beleidsregels voor intern en extern salderen.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen