Overijssel wacht ontwikkelingen rond VGO af

Overijssel verwijst naar november 2025 als het tweede deel van het advies van de Gezondheidsraad verwacht wordt. ‘Dit deel richt zich op de vraag wat de wetenschappelijke literatuur wel en niet zegt over het verband tussen de nabijheid van geitenhouderijen en het risico op longontsteking en gaat dieper in op complexere vragen over de aard en ernst van de gezondheidseffecten en mogelijke oorzaken. Naar verwachting zal dit advies richting geven aan het landelijke beleid. Op basis daarvan kan de rijksoverheid besluiten of er landelijke maatregelen nodig zijn, of dat de gezondheidsrisico’s per locatie moeten worden afgewogen.’
De ministeries hebben dit voorjaar de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de interpretatie van het VGO-onderzoek. Daarnaast is toen de Wageningen University & Research (WUR) gevraagd om een spoedadvies over mogelijke technische oplossingen.
Bestaande geitenstops handhaven
Overijssel verwijst ook naar de officiële reactie van de betrokken ministeries op de in mei door de Tweede Kamer aangenomen motie voor een landelijk geitenmoratorium. Dit dossier is niet controversieel verklaard na de val van het kabinet. De provincies kregen wel vanuit Den Haag het verzoek om bestaande geitenstops te handhaven totdat het rijk duidelijkheid geeft over het vervolgbeleid. De provincie Overijssel heeft haar geitenmoratorium daarom inmiddels verlengd tot maart 2027.
De WUR is verder gevraagd om een vervolgadvies over technische oplossingen. Volgens Overijssel is de planning van dit advies op dit moment onbekend.
Tekst: Lauk Bouhuijzen