
Twaalf Overijsselse en Gelderse bedrijven openen deuren op 12 september
Bedrijven Loeren bij de Boeren over hun keuzes voor perspectief

Loeren bij de Boeren op vrijdag 12 september 2025
Op 12 september, tijdens de lustrumeditie van Loeren bij de Boeren van VK-Oost, openen twaalf boeren in Gelderland en Overijssel hun bedrijven voor interessante bedrijfsexcursies. Deze lustrumeditie krijgt een verassende andere opzet.
Na het bekende bedrijfsbezoek in de ochtend is er op een tweede bedrijf samen met andere deelnemers aan Loeren bij de Boeren een lunch. Daar horen bezoekers het verhaal van drie collega’s over hun keuzes voor perspectief, het jaarthema van VK-Oost. Ook volgt tijdens de lunch een gesprek met elkaar en met regionale beleidsmakers over wat nodig is om die keuzes te kunnen maken.

Melkveehouders, akkerbouwers, gangbaar, biologisch, intensief, extensief, samenwerkingen, innovaties: de diversiteit van de gastbedrijven is wederom groot zodat er voor iedereen iets nieuws of interessants te ontdekken is.
Centraal staat het samen loeren, leren en inspiratie opdoen. Wat spreekt jou aan, wat neem je mee naar je eigen bedrijf en wat juist niet?
Op welke manier kiezen de gastbedrijven van Loeren bij de Boeren voor perspectief, waarom doe ze dat, wat vraagt het van ze en wat levert het op?
Harmen Woestenenk uit Lochem en Koen van Schriek uit Zeddam kozen voor een biologische bedrijfsvoering? Waarom deden ze dat en hoe bevalt dat?

Henrie van Steenbergen heeft in Wilp een intensief bedrijf en investeerde in een meststripper. Waarom een meststripper, wat komt daar bij kijken en hoe bevalt deze innovatie?

Emiel Koskamp uit Aalten koos voor een vrijlevenstal op zand: wat zijn zijn afwegingen en ervaringen tot nu toe?

Rik van der Weele runt samen met zijn ouders Wim en Gerdien een melkvee- en akkerbouwbedrijf in De Steeg. Hoe combineeert hij deze twee takken en welke tips heeeft hij voor collega's?

Gestopt melkveehouder Rogier Lansink in Haaksbergen werkt samen met melkveehouders Gunnewijk uit Rekken. Op welke manier zien beiden perspectief en hoe vullen ze de samenwerking op het gebied van grond in en waarom?

In Glane hebben Nick en Linda Elferink een melkveebedrijf met 175 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Linda heeft een baan buiten de deur en startte in 2023 haar eigen bedrijf met het maken van boerenchocola met dagverse room onder de naam ‘Boerin Linda’.

Bas Toxopeus is trots op de hoge levensduur van zijn koeien. De laatste zes jaar bedraagt de levensproductie van de afgevoerde dieren tussen de 54.000 en 61.000 kg melk en is de gemiddelde leeftijd 7 jaar en 8 maanden. Hoe krijgt hij dat voor elkaar en welke tips heeft hij voor collega's?

De familie Schennink in Zelhem heeft al ruim twintig jaar ervaring met zomerstalvoeren. Waarom kiezen ze daarvoor en hoe pakken ze het zomerstalvoeren succesvol aan?
Tekst: VK-Oost
Beeld: VK-Oost