Burgerboerderij De Patrijs in Laren houdt ‘boerenrondleidingen’

Collega-boeren en andere belangstellenden uit de agrarische sector in de regio kunnen op 21 augustus vanaf 14.00 uur bekijken hoe er op De Patrijs wordt gewerkt. De Patrijs is van oorsprong een melkveehouderij met zo’n 70 koeien. Sinds december 2022 verandert de boerderij stap voor stap in een gemengd natuurinclusief bedrijf, dat producten levert aan consumenten in de directe omgeving.
Van kaas tot mengteelten
De Patrijs doet veel dingen hetzelfde als veel andere melkveehouders en andere boeren, aldus een toelichting van de mensen achter het bedrijf. ‘Sommige dingen gaan anders. Zoals de financiering, waaraan in dit geval ook zo’n 500 ‘burgerboeren’ hebben bijgedragen. De Patrijs verwerkt alle melk zelf tot kaas en zuivel en vindt naar eigen zeggen steeds meer mensen bereid om die rechtstreeks af te nemen. Hoe dat werkt lichten Johannes Regelink en Luuk de Gooijer van De Patrijs graag toe. Ook vertellen ze welke partners onmisbaar zijn in het rendabel maken van mengteelten van granen en peulvruchten. Ze gaan in op de voor- en nadelen van het wonen en werken met een boerengemeenschap op het erf, en de hindernissen bij veranderingen op het erf in het landschap, zoals de regeldruk vanuit overheden.
Bier van eigen gerst
Over deze en andere onderwerpen gaan ze graag in gesprek. De rondleidingen beginnen om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Tussendoor zijn er hapjes en drankjes van eigen boerderij, waaronder alcoholvrij bier gebrouwen met gerst van De Patrijs. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk woensdag 13 augustus via www.depatrijs.eco/boerendag