Dag van de Agrarische Medewerker: 'Ze zijn onmisbaar en waardering is belangrijk'

Gisteren deelde de boerin er al drie uit, chocoladerepen waar groot ‘bedankt!’ op staat. „De medewerkers die vandaag hier zijn krijgen hem vandaag en de rest die later komt krijgt een appje dat de reep voor hen klaar ligt”, legt Veelers enthousiast uit. In het kader van de ‘Dag van de Agrarische Medewerker’, ontvangen de werknemers deze lekkernij. „Wij doen hier graag aan mee, omdat we ons personeel erg waarderen”, vertelt de geitenhoudster, die sinds 2020 al aandacht besteedt aan deze dag die door Team Agro NL in het leven werd geroepen.
Melkbeurten
Op het geitenbedrijf in Hengevelde (OV), dat Veelers samen met haar gezin en 10 parttime medewerkers runt, worden 1.800 geiten gemolken. „Daar gaat best wat tijd in zitten, dus we zijn erg blij dat we de melkbeurten kunnen verdelen”, weet de boerin, die uitlegt dat er in de 108-stands melkstal standaard met twee personen gemolken wordt. „Per melkbeurt zijn we toch al gauw zo'n 3 tot 3,5 uur bezig, dus er gaat best wat tijd in zitten terwijl er nog genoeg ander werk is”, vult ze aan. De hulpkrachten zijn veelal jongeren met een leeftijd tussen de 15 en 20 jaar oud, die vaak vanuit hun stage bij de familie blijven hangen. „De meesten komen twee of drie avonden in de week en een keer in de drie weken op zondagavond.”
Onderlinge band
De familie Veelers hecht veel waarde aan de band die ze hebben met hun medewerkers. Ze ondernemen geregeld leuke dingen met elkaar. „We proberen om een leuk team bij elkaar te krijgen, daar stoppen we zelf graag energie in”, zegt de onderneemster. Volgens haar zorgt het ondernemen van leuke dingen samen voor een enthousiast en sterk team. „Zo creëer je een onderlinge band en hebben de medewerkers onderling ook wat voor elkaar over. Dat werkt erg fijn”, ervaart ze. Buiten de blijk van waardering die het team vandaag ontvangt, ondernemen ze samen diverse activiteiten. „Het is vaste prik om samen naar de kermis in Hengevelde te gaan. Wij nemen iedereen dan mee en genieten samen van een gezellige avond. Ook barbecueën we samen voordat de vakantieperiode begint en bij het warme weer zorgen we voor wat extra verkoeling met een ijsje tijdens het melken”, lacht Veelers. „We zijn gek met ons personeel en ze zijn ook gek met ons”, besluit ze.

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Melkgeitenbedrijf Veelers