Fotoserie: Prima lupine-oogst Howard Koster

Koster vertelt dat de oogst vorig jaar tegenviel. Toen had hij 2,3 hectare gezaaid, maar had hij door het vochtige weer te maken met relatief veel anthracnose. „En het is best een gewas waar je veel tijd en energie in moet stoppen. Het zaaizaad is duur en het gewas bedekt ook niet meteen de bodem. Dus je moet relatief veel aan onkruidbestrijding doen. Omdat wij biologisch zijn, doen we dat mechanisch. Dus het moet ook wel wat opbrengen om uit te kunnen qua investering. We wilden niet meteen na één jaar stoppen, dus hebben we het dit jaar nog een keer geprobeerd met 1 hectare. En dat pakte goed uit met 3,2 ton opbrengst. Niet alleen voor ons maar ook voor Lekker Lupine, waarmee wij samenwerken voor lupine. Het is een Nederlands alternatief voor sojabonen en met een hoog aminozuur- en eiwitgehalte een goede vleesvervanger. Volgend jaar willen we een volgende stap zetten met uitbreiding naar winterlupine op 2 tot 4 hectare en een opbrengst van 4 of 5 ton."
Koster en Verboom werden tijdens de oogst geholpen door Filip Wilmsen. Hij is de zoon van een gestopte melkveehouder die samen met zijn zus het bedrijf omschakelt naar regeneratieve akkerbouw en in de leer is bij Wouter Vierboom en de Biesterhof.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Piet Levering