Eerste kweekvleesboerderij van Nederland in de maak: ‘Het zou onzinnig zijn zonder boeren’

Sinds het jaar 1980 voerde Ira van Eelen keukentafelgesprekken over kweekvlees met haar vader Willem van Eelen, de grondlegger van het concept. In 2017 is Van Eelen met RespectFarms bezig met het realiseren van een kweekvleesboerderij. Na jaren van vooronderzoek gaat het team nu de zaken valideren en optimaliseren door een kweekvleesboerderij te realiseren bij een Nederlandse boer. „Mensen denken dat kweekvlees in een bioreactor op een industrieterrein gemaakt wordt, maar dat is niet zo”, zegt Van Eelen. „Het zou onzinnig zijn om kweekvlees te ontwikkelen zonder er boeren bij te betrekken.” Na een tijdsbestek van 3 jaar experimenteren denkt RespectFarms uit te breiden met meer kweekvleesboerderijen.
Samenwerkingstraject
Er wordt een samenwerkingstraject gestart met een veeboer, die naast zijn huidige bedrijfsvoering ook een kweekvleesboerderij op het terrein zal hebben. „De boer die we hebben gekozen om het traject mee aan te gaan, gaf aan graag lokaal te willen produceren en wilde dat er minder producten worden geïmporteerd vanuit het buitenland.” De exacte locatie is onbekend, later in 2025 wordt de locatie en de boer waarmee wordt samengewerkt bekendgemaakt.
Boeren en kweekvlees
Van Eelen is van mening dat de connectie tussen de boer en kweekvlees het maken van voeding is: „Kweekvlees wordt gekweekt uit de stamcellen van levende dieren. Die stamcellen zijn levende organismen die gevoed moeten worden om te kunnen groeien. Hetgeen waarmee ze gevoed worden is plantaardig dus komt van het land”, legt ze uit. „Het moet goed gaan met de cellen, willen ze groeien. Als het constante groeiproces is voltooid kun je het eten en is het kweekvlees dus voeding.”
Verwerkte producten
Op de kweekvleesboerderij kunnen verwerkte producten gemaakt worden zoals gehaktballen en worsten, stelt van Eeren. Aan karbonades en biefstukken gaan ze nog niet beginnen. Of het gecultiveerde vlees beter is, of te vergelijken is met het vlees van de traditionele boer vindt Van Eeeren ‘een lastige’. „Het heeft dezelfde voedingswaarden, heeft dezelfde smaak als het vlees dat we kennen en er kunnen geen pathogenen in zitten. Maar van de fanatieke barbecuer zal het misschien niet zijn of haar voorkeur zijn.”
Subsidie van vier miljoen
Het project wordt door middel van subsidies gesteund door de Europese Unie en EIT Food en heeft een subsidie nodig van vier miljoen, zonder redden ze het niet. Hiervan is inmiddels de helft ontvangen. „We hebben vooraf al veel onderzoek gedaan en bedrijven hebben investeringen gedaan. De uiteindelijke vier miljoen die we krijgen als we ons werk goed doen, is enkel nodig om het onderzoek verder te valideren en te optimaliseren door middel van de praktijk op de kweekvleesboerderij”, zegt Van Eelen.
Zeven bedrijven werken samen aan de kweekvleesboerderij, onder de naam CRAFT-consortium: RespectFarms, Wageningen Universiteit, Kipster, Royal Kuijpers, Mosa Meat, Multus en Aleph Farms. „Over de samenwerking met Kipster kan ik zeggen dat zij goed zijn in het ontwerpen van een nieuw boerderijconcept en dat is vergelijkbaar met wat wij doen", licht Van Eelen toe.
Van Eelen wil geen successen beloven, maar denkt wel dat het veelbelovend is. „Het is de bedoeling om uiteindelijk een betaalbaar stuk kweekvlees aan te kunnen bieden met de juiste voedingswaarden en van hoge kwaliteit.”
Tekst: Lorena Bronk
Beeld: CRAFT