Verloedering platteland Achterhoek dreigt
Volgens LTO zullen er de komende jaren honderden boeren stoppen in de Achterhoek. Omdat de verwachting is dat er niet veel opvolgers zijn, zullen er veel schuren leeg komen te staan.
Volgens een publicatie in Binnenlands Bestuur staat in Nederland zon 7 miljoen vierkante meters leeg aan kantoor- en winkelruimte. De komende jaren wordt er een leegstand van boerderijen verwacht van 30 miljoen
vierkante meters.
Slopen of niet
Vraag is: wat moet daarmee gebeuren? De belangengroep krimp Winterswijk wil dat die schuren zoveel mogelijk een nieuwe bestemming krijgen. Als de regels wat soepeler worden kunnen zich bedrijfjes of ZZP'ers in de boerderijen vestigen. Ook kunnen we van een boerderij meerdere huurwoningen maken. Daar zit de Winterswijkse jeugd op te wachten, aldus AndrMenting van de belangengroep.
De Regio Achterhoek, een samenwerkingsverband van de Achterhoekse gemeenten, denkt dat 90 procent van de boerderijen gesloopt moet worden. Als een boerderij niet karakteristiek is, moet je hem gewoon slopen, aldus Vincent van Uem van de Regio Achterhoek.
En als je boerderijen gaat verhuren, verplaats je het leegstandsprobleem naar van de kern van Winterswijk, waar de jongeren nu wonen.
Wie gaat dat betalen
Ook boerenorganisatie LTO denkt dat sloop onvermijdelijk is. Boeren hebben echter niet genoeg geld verdiend om de sloopkosten te kunnen betalen. Den Haag moet bijspringen, zegt woordvoerder Mark Ormel. LTO en de Regio Achterhoek willen daarom dat Den Haag over de brug komt met een subsidiepot of fiscaal aantrekkelijke regelingen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Omroep Gelderland
Beeld: Ruth van Schriek