Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesOverijsselNieuw concept met inbreng van vleeskuikenhouder

Nieuw concept met inbreng van vleeskuikenhouder

RoyalTop is een nieuw vleeskuikenconcept met oog voor welzijn en milieu. Jeroen van ‘t Erve, vleeskuikenhouder uit Balkbrug (OV), koos als een van de eerste deelnemers voor het RoyalTop vleeskuikenconcept. „De combinatie van dierenwelzijn en de laagste milieubelasting spreekt mij aan. En de vleeskuikenhouder is een volwaardig lid van de keten. Daar moet een plus uitkomen.”

Van t Erve houdt samen met zijn broer Tom175.000 reguliere vleeskuikens en witvlees kalveren in het Overijsselse Balkbrug. De ontwikkelingen van de laatste jaren en het ontstaan van de diverse concepten hebben mij aan het denken gezet. Als vleeskuikenhouder moet je meebewegen met de markt, zegt Jeroen van t Erve.

Ketenconcept voor dierenwelzijn en duurzaamheid
RoyalTop is het eerste duurzaamheidslabel voor de pluimveesector dat zich richt op de foodservice en industrie markt op basis van meetbare welzijns-, gezondheids- en kwaliteitscriteria.
Het in 2015 opgerichte NoviPlus duurzaamheidslabel van Novi-Pluim, de landelijke vereniging van vermeerderaars, is het voorbeeld voor RoyalTop. Dat is ontstaan vanuit de vermeerderaars en hiermee realiseren we een meerwaarde voor de gecertificeerde vermeerderaars, vertelt vermeerderaar en vleeskuikenhouder Jurj Kuipers uit Dalfsen. Als voorzitter van Novi-Pluim en projectmanager van NoviPlus is hij vanaf het begin betrokken bij het RoyalTop concept.

De langzaamgroeiende concepten zijn gebaseerd op dierenwelzijn en hebben een minder gunstige carbon footprint door de langzamere groei, een lagere bezetting en uitloopruimte. Reguliere vleeskuikens scoren op het vlak van milieuduurzaamheid veel beter.

Het nieuwe concept is een gesloten keten met nauwe samenwerking tussen de ketenpartners die samen met de vleeskuikenhouders georganiseerd zijn in de stichting RoyalTop. Broederij Lagerwey levert Pluscare kuikens, De Heus en Agrifirm voer en GPS slacht de kuikens en regelt de afzet naar foodservice en industrie markt.

Verdienmodel
Van t Erve levert al jaren zijn kuikens aan GPS. Ik had al eerder naar andere concepten gekeken maar wilde onze jarenlange relatie met GPS niet kwijt. Door de deelname van Bart Remkes in GPS werd dit nieuwe concept opgezet, zegt Jeroen van t Erve. De omzetdaling bij welzijnsvriendelijke concepten weerhield hen voor een eerdere overstap.

Van t Erve heeft de keuring door Kiwa achter de rug. Die is goed verlopen. Ik voldoe ruimschoots aan het aantal noodzakelijke punten. Voor een modern vleeskuikenbedrijf is dit goed te doen, zegt Jeroen van t Erve. De bonuspunten, gebaseerd op dierenwelzijnscriteria, juiste gewichten, geen vangschade, minimaal antibioticagebruik en lage uitval moeten een verdienmodel opleveren.

Het grootste verschil vindt van t Erve het uitladen. De bezettingsnorm voor RoyalTop is 39 kg per vierkante meter, gelijk aan het Duitse kwaliteit systeem QS. Er mag n keer worden uitgeladen. Met RoyalTop kun je de bezetting middelen over het jaar en strakker plannen, aldus Jeroen van t Erve. Hij merkte de eerste ronde direct dat door de bezetting en het uitladen de gezondheid van de kuikens verbetert. Die extra ruimte komt de gezondheid ten goede, zegt de Overijsselse vleeskuikenhouder.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Joyce Kuster

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top