Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsPluimveeGelderse pluimveehouder en mengvoerbedrijf onderzoeken gekiemd voer

Gelderse pluimveehouder en mengvoerbedrijf onderzoeken gekiemd voer

Biologisch leghenbedrijf maatschap Borren uit Voorthuizen (GD) en mengvoerbedrijf Reudink uit Lochem doen onderzoek naar het kiemen van regionale diervoedergrondstoffen als gezond rantsoen voor kippen. Hiermee willen de bedrijven regionale bindingen aanbrengen.

De verwachting van pluimveehouder Chris Borren is dat het kiemen een complete, gezonde voeding voor leghennen oplevert. Het zou de dieren vitaler moeten maken. Daarnaast zou import van soja op termijn niet meer nodig hoeven zijn. Voordeel is dat het resulteert in minder transportkilometers en CO2-emissie. „Gekiemd voedsel ligt dicht bij het natuurlijke, oorspronkelijke voedsel van de kippen”, aldus Borren. „Ze vinden het lekker, krijgen meer kleur op de kam en worden vitaler. De grondstoffen komen allemaal uit de regio en waarschijnlijk is de voedingswaarde van de kiemen hoog. We verwachten dat de leghennen het voer beter opnemen en minder mineralen uitscheiden. Kortom, we hebben dan minder kilo’s voer nodig en de mestproductie en uitstoot van fosfaat en stikstof dalen.”

POP3

Het drie jaar durende onderzoek van de twee bedrijven wordt door provincie Gelderland en Europa ondersteunt middels een POP3-subsidie. Borren heeft daarvan inmiddels een kiemmachine aangeschaft en geïnstalleerd. „We optimaliseren het gehele proces totdat de kwaliteit van de kiemen stabiel en constant is en het ontstaan van bijvoorbeeld schimmels, gisten en toxines is uitgesloten”, aldus de pluimveehouder.

In het lab van Reudink, biologische dochteronderneming van ForFarmers, voert het mengvoerbedrijf analyses uit. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de voedingswaarde van de gekiemde producten en de uitstoot van stikstof en fosfaat. Daarnaast wordt door Reudink de samenstelling en het rantsoen bewaakt en berekent. „Blijkt gedurende deze proeftijd dat de kippen de gekiemde zaden beter opnemen dan gewone zaden, dan passen we de rantsoenen aan om te zien waar het optimum ligt. Zo ontstaat er een adviesnorm voor gekiemde zaden.”

Opname

Echter houdt de Borren zelf de dagelijkse monitoring in handen, zodat hij continu de controle heeft. „De volgende stap is kijken of de kippen de grondstoffen en eiwitten goed verwerken en verteren”, aldus Borren. „Ook testen we de verdeling van de kiemen in de stal, zodat alle leghennen ze kunnen opnemen. Het is een zoektocht naar de optimale samenstelling en hoeveelheid. Kleine aanpassingen maken soms een groot verschil. Daarnaast bouwen we de dosis toegevoegd soja steeds verder af. Uiteindelijk willen we een zo hoog mogelijk rendement halen en de kiemen optimaal laten functioneren voor de kip. Blijkt dit unieke project eind 2020 een succes, dan kan het uitgerold worden naar meer stallen en naar pluimveebedrijven.’

Foto van Erin Veenink
Tekst: Erin Veenink

Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Stikstof
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top