Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesGelderlandAchterhoekse Smaakboeken over streekeigen voedsel

Achterhoekse Smaakboeken over streekeigen voedsel

Er zijn twee nieuwe Achterhoekse Smaakboeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers op de markt. Hierbij wordt uitgegaan van een landbouw en voedselvoorziening zonder verspilling. De boeken, ‘Alles van het dier’ en ‘Alles van de grond’, zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek.

Het project is een initiatief van Maurits Steverink van kenniscentrum Nelles. Het kenniscentrum is gevestigd in boerderij Nelles in Silvolde (GD). Het kenniscentrum initieert verschillende projecten, waaronder Smaakacademie Achterhoek. Binnen het project werken onder andere boeren en de onderwijsinstellingen Zone.college en het Graafschap college samen. Doel van het project is om de Achterhoeks voedselsector een impuls te geven.

Eco-gastronomie

De boeken, die informatie bevatten over streekeigen voedsel, geven volgens Smaakacademie Achterhoek een invulling aan eco-gastronomie. Hierbij wordt uitgegaan van een landbouw en voedselvoorziening zonder verspilling. Daarnaast wordt er bij eco-gastronomie rekening gehouden met het klimaat, natuurlijke omstandigheden, dierenwelzijn. De werkwijze binnen dit vakgebied volgt de principes van een circulaire economie.

Werken volgens de principes van eco-gastronomie betekent vaak ‘anders werken’, stelt de Smaakacademie. Zo kunnen de horeca, bakkers, groenteboeren, et cetera niet langer, ongeacht het seizoen, alles bij de groothandel of teler bestellen. Ook zou van consumenten verwacht mogen worden dat zij rekening houden met de tijd van het jaar en de beperkte beschikbaarheid van sommige producten. Van boeren wordt gevraagd dat zij in overleg gaan met hun afnemers en de consument.

Foto van Renske Luimes
Tekst: Renske Luimes

Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.

Beeld: Smaakacademie Achterhoek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top