ERF-1 op Kampereiland krijgt tweede locatie voor melkvee

Sinds 2010 hebben Harry en Petra Bruins gewerkt aan een nieuwe manier van boeren. Het plan was om op ERF-1 een nieuwe stal te bouwen volgens de wensen van deze tijd; goed voor de bodem, het dier, burger én boer. De verbinding die het bedrijf opbouwde door het afzetten van eigen producten aan de consument in de regio maakte dat zoon Klaas-Jan en dochter Irene enthousiast werden om ook in het bedrijf aan het werk te gaan. Helaas mislukte het idee om de nieuwe stal te bouwen door onder meer de veranderende wetgeving en de matige financierbaarheid voor het pachtgebied Kampereiland. Door gebrek aan ruimte stagneerde daarom de verdere ontwikkeling van ERF-1.
Biologische landbouw
In eerste instantie leek het ondenkbaar om de historische melkveehouderij, al daterend uit het jaar 1432, te verplaatsen naar ERF-32. Toch went nu het idee dat de 70 melkkoeien er straks niet meer staan. Het oude erf was ook niet goed genoeg ingericht op de efficiënte manier van boeren van deze tijd. Zo had de melkrijder van coöperatie Eko Holland het moeilijk in de smalle doorgang naar de melktank.
ERF-32 biedt wel een ruim erf met betere stallen voor het vee. De ruime huiskavel hier is inmiddels in omschakeling naar biologische landbouw. De weides worden komende jaren omgezet naar grasland met diverse soorten grassen, klavers en kruiden als weegbree en paardenbloemen. Volgend jaar zal een bescheiden hoeveelheid maïs aan de koeien gevoerd worden. Deze biologische maïs wordt zelf geteeld op Kampereiland. Na de maïs wordt het land weer ingezaaid met kruidenrijke grasmengsels.
Dagverse zuivel
Op ERF-1 blijven jongvee, vleesvee en mogelijk andere nieuwe landbouwhuisdieren aanwezig. Hier is ook ruimte om de gebouwen te optimaliseren voor de productie van biologische zuivel en kaas met het logo van de BBZ (Bond van Boerderijzuivelbereiders). De mogelijkheid om een gecertificeerde Boerenkaas (BOB) te produceren blijft ook bestaan. Naast dagverse zuivel wordt er op ERF-1 Kamper Terp Kaas gemaakt en is elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend het vlees van eigen runderen te koop. Bovendien worden er rondleidingen gegeven en is er een vergaderlocatie te huur.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: ERF-1