LTO Noord tegen vestiging van edelherten in Overijssel

„We kijken met grote zorg naar deze plannen. Onze leden in Gelderland hebben veel overlast door edelherten. We zijn dan ook verbaasd dat de CDA-fractie (in Overijssel, red.) stappen aan het zetten is om deze dieren op de Sallandse Heuvelrug te willen introduceren”, zo reageert Hans van Beuzekom, portefeuillehouder Flora en Fauna van het bestuur van LTO Noord Regio Oost.
In de krant Vee & Gewas van afgelopen zaterdag stelde CDA-Statenlid Piksen dat hij na een informele bijeenkomst over dit onderwerp zijn eigen en andere fracties wil polsen over de komst van het edelhert. Duidelijke afspraken over aantallen edelherten en vergoeding bij landbouwschade zijn wat betreft Piksen harde voorwaarden. Hij verwijst daarbij naar Gelderland waar onder meer op de Veluwe jaarlijks zo’n 900 edelherten worden afgeschoten en de schadevergoeding voor boeren goed geregeld zou zijn.
Arme grond
LTO-bestuurder en melkveehouder Hans van Beuzekom uit Deil (GD) denkt daar heel anders over. „De Sallandse Heuvelrug is een druk toeristisch gebied met weinig dekking voor dieren met bovendien arme grond zodat voedsel voornamelijk bij de omliggende landbouwgronden gevonden moet worden. Deze factoren zijn er waarschijnlijk ook de reden voor dat edelherten zich er nu niet ‘spontaan’ gevestigd hebben. De enkele dieren die er door de jaren heen gesignaleerd zijn waren herten op doorreis of ontsnapte exemplaren van hertenfarms.”
„LTO Noord wil wildschade zoveel mogelijk voorkomen. Dat kan bij edelherten alleen als er hoge rasters worden aangelegd. Dat is zeer kostbaar en strijdig met het faunabeleid dat gericht is op het zo vrij mogelijk laten migreren van dieren. We delen het optimisme (van Piksen, red.) over ‘goede afspraken’ met de landbouw niet. We zien dat het Faunafonds de aanvragen voor schadevergoeding streng beoordeelt.”
Irritatie bij boeren
„Laat ik een voorbeeld van de Veluwe noemen: daar lopen soms meer dan 100 edelherten op een perceel. Die eten met z’n allen heel veel gras. Als de boer op datzelfde perceel zijn koeien heeft lopen dan vergoedt het Faunafonds de schade niet. Want, zo zegt het Fonds: we kunnen niet vaststellen welke schade door de herten is veroorzaakt en daarom krijgt u niets. Zo'n opstelling wekt zeer veel irritatie bij boeren en daar heb ik alle begrip voor. Op zo'n manier zal er geen draagvlak bij de landbouw komen voor edelherten in Overijssel.”
De meningen van Piksen en Van Beuzekom over de recente informele bijeenkomst over de eventuele komst van edelherten naar Overijssel lopen verder sterk uiteen. Het CDA-Statenlid omschreef de stemming als ‘ja, mits, mits’. De LTO-bestuurder vond juist dat duidelijk was dat ‘een grote meerderheid van de aanwezigen tegen uitzetten van herten was’.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel