Project ‘Hooi 2.0’ in Lemele is ‘vooruit naar vroeger’

Vanaf volgend jaar schrapt Dubbink de hectares mais uit zijn bouwplan en gaat werken met gras dat hij in een nieuw gebouwde hal zelf droogt. De verwachting zijn hoog gespannen. „Ik reken op een hogere opbrengst van ruwvoer, een lagere krachtvoergift, gezondere dieren met een langere levensduur met een lactatie meer dan nu, een gezondere melksamenstelling en een eventueel ruwvoeroverschot na een normaal seizoen dat makkelijker te vermarkten is.”
POP3
Dubbink is al sinds 2016 bezig met zijn plannen, bezocht onder meer Oostenrijkse boeren en kreeg afgelopen jaren steun van onder meer Stimuland, Kennispoort Zwolle, de provincie Overijssel en Europese gelden via POP3. Dit voorjaar werd de nieuwe hal gebouwd, in juni ging het eerste gras in twee grote boxen - voldoende voor al zijn gras - om gedroogd te worden. Dat gebeurt hoofdzakelijk met zonnewarmte. Een houtkachel springt bij als er te weinig warmte is om het gras te drogen. „Sinds de jaren '70 ging het om gras, maïs, krachtvoer en Holstein-Friesian koeien. Het werd nu tijd voor een meer duurzame veehouderij met zo weinig mogelijk input van elders. Tegen dat gesleep met soja komt steeds meer verzet in de maatschappij”, zo vertelde hij bij de officiële start van het project.
Resultaten
„Eigenlijk is het 'vooruit naar vroeger', toen gemaaid gras op het land zelf en later in hooibergen gedroogd werd. Deze zomer werd het eerste gras gedroogd en de komende anderhalf jaar worden de resultaten gemeten en geëvalueerd.” Ook zijn weilanden past de Sallandse veehouder aan. „Een deel met alleen gras, een deel met gras en klaver en een deel met gras en kruiden zoals cichorei en weegbree. De HF-koeien zijn inmiddels gekruist met andere rassen zoals Brown Swiss, Fleckvieh en Noors Roodbont.” Dubbink verwacht veel voordelen van zijn nieuwe manier van werken. „Geen broei en schimmel meer, geen afbraak van eiwitten en suikers zoals bij het inkuilen, geen nadelige smaken en geuren voor de koeien.”
'Lef en innovatie'
Overijssels Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van landbouw en natuur was naar Lemele gekomen om het project officieel te starten. „Persoonlijk zie ik ook liever koeien in de wei dan maïs, zeker in dit natuurrijke gebied. Zoveel lef en innovatie, dat is echt gezond boerenverstand dat we in Overijssel nodig hebben. Binnenkort spreek ik landbouwminister Carola Schouten en dan zal ik dit mooie voorbeeld aankaarten. En haar uitnodigen om hier te komen kijken.”
Ten Bolscher roemde ook de samenwerking van Dubbink met onder meer zuivelproducent Cono Kaasmakers die het experiment met belangstelling volgt. „Die verbinding met de keten door de samenwerking met Cono, in combinatie met jouw visie en ondernemerschap, maakt dat dit gaat lukken.” Dubbink zelf ziet op termijn extra mogelijkheden voor zijn melk. „Want deze hooimelk is een mooi product met een eerlijke en gezonde meerwaarde.”
Vrijdag 29 november is er een open dag op het bedrijf aan de Molenhoek 1 in Lemele voor alle geïnteresseerden.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen