Stimuland roept Gelderland op om zelf erfcoaches aan te stellen

Ervencoaches helpen eigenaren om te verduurzamen op veel gebieden; van biodiversiteit tot asbestverwijdering en van de sloop van lege stallen tot de productie van zonne-energie. Veel aandacht hebben ervencoaches ook voor agrarische ondernemers die twijfelen over de voortzetting van hun bedrijf, overwegen om te stoppen of op zoek zijn naar extra inkomsten.
Motie
„Een vitaal platteland wordt gemaakt door mensen die er leven en werken. Voor veel boeren en particuliere erfbezitters is de toekomst echter onzeker. Erfcoaches helpen hen op weg in ingewikkelde procedures en sociaaleconomische vraagstukken,” aldus Jansen.
De Stimuland-directeur is wel positief over de stap van Gelderland om geld vrij te maken voor ervencoaches dankzij een aangenomen motie in de Gelderse Staten van CDA, GroenLinks, VVD, PvdA, CU, SGP en SP. Maar de verantwoordelijkheid wordt bij de gemeenten neergelegd, zij moeten een aanvraag doen. Wij zien in de praktijk dat gemeenten heel veel aan hun hoofd hebben en ook niet de capaciteit hebben om een financiële aanvraag op te stellen en in te dienen om zo erfcoaches aan te stellen. Wij roepen de provincie Gelderland daarom op om in navolging van de provincie Overijssel zélf erfcoaches aan te stellen die de gemeenten gaan ondersteunen.”
Overijssel
Begin dit jaar hebben heeft de provincie Overijssel al besloten om twee miljoen euro uit te trekken om daarmee erfcoaches in elke gemeente aan te stellen. Stimuland was betrokken bij de eerdere proef ‘Toekomstgerichte Erven’ in de gemeente Hof van Twente. Deze en andere pilots waren zo succesvol dat Overijssel besloot het concept op te schalen naar erfcoaches in de hele provincie. Inmiddels zijn er al elf erfcoaches aangesteld.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek