Veehouders willen dat B&W Oost Gelre gemeenteraad passeert

„U moet wel met hele goede argumenten komen waarom de Raad van State het gemeentebestuur van Oost Gelre moet opdragen contra legem (tegen de wet in, red.) en tegen de zin van de gemeenteraad, alsnog een wijzigingsplan voor de veehouderijen te maken”, zei rechter en staatsraad Lex Michiels woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.
Twijfels
De raadslieden van varkenshouder Van Hattem en pluimveehouder Schotman dachten die overtuigende argumenten wel te hebben. Zij wezen erop dat het gemeentebestuur jarenlang heeft meegewerkt aan de plannen om aan de Kroosdijk en Schurinkweg respectievelijk een varkenshouderij (Van Hattem) en een pluimveehouderij (Schotman) te bouwen. Maar in het zicht van de haven trokken B&W, na een motie van de gemeenteraad begin 2018, de stekker eruit.
Volgens de gemeentewoordvoerders van Oost Gelre konden B&W niet meer meewerken, omdat diezelfde raad de mogelijkheid om de veehouderijenplannen in het bestaande bestemmingsplan (wijzigingsbevoegdheid) in te passen in september 2018 had geschrapt. „Bovendien waren de plannen nog niet compleet en afgerond en waren er nog twijfels over een aantal zaken”, zei de gemeentewoordvoerder.
Aanloopkosten
De woordvoerders van Van Hattem en Schotman ontkenden uiteindelijk niet dat het heel moeilijk zal worden om in Harreveld twee nieuwe intensieve veehouderijen van de grond te tillen. Immers, de omwonenden zijn fel tegen en intussen vormt de stikstofproblematiek nog een extra obstakel. Als de bouw van de veehouderijen niet door kan gaan, vinden de raadslieden dat de Raad van State B&W moet dwingen zo snel mogelijk met compensatie en een schadevergoeding over de brug te komen.
De aanloopkosten die beide bedrijven de afgelopen jaren hebben gemaakt, bedragen volgens de raadslieden van de veehouders twee ton voor Schotman en vier ton voor Van Hattem. Beiden vinden dat de gemeente of met geld, of met een alternatieve locatie, of met een andere invulling van de twee aangekochte percelen moet komen. „Bijvoorbeeld woningbouw of een haalbaar energieproject met zonnepanelen”, aldus één van de woordvoerders.
Nadelige uitspraak
De gemeentewoordvoerder zei dat Oost Gelre zeker bereid is en blijft om te praten over een alternatieve invulling van de twee percelen, maar ze wil daar wel de tijd voor nemen. Oost Gelre wil dat niet onder druk van een voor haar nadelige uitspraak doen. De kans dat de Raad van State B&W opdraagt om de veehouderijplannen alsnog in procedure te brengen, lijkt vrij klein. Wat de Raad dan wel beslist wordt binnen enkele weken duidelijk. Uitspraak volgt
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel