Boswachters bij de boer op de Elshof; ‘Uit de loopgraven komen’

Uiteindelijk werden het vrijdagmorgen bijna 30 gasten op de boerderij (melkvee en varkens) van Karin en partner Gino Schrijver op de Elshof (gemeente Olst-Wijhe). Ook de gedeputeerden Eddy van Hijum, Gert Harm ten Bolscher, SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop en vertegenwoordigers van Landschap Overijssel en IJssellandschap schoven graag aan.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Alle producten op tafel werden verzorgd door ‘Salland Boert en eet Bewust.’ Een succesvol initiatief vertelde Van der Toorn, nauw betrokken bij dit initiatief, het gezelschap; „Met onze activiteiten hebben we afgelopen jaren ergens tussen de 40 en 50.000 burgers getrokken.” Boeren die meedoen aan Salland Boert en eet Bewust (en soortgelijke initiatieven in onder meer de Gelderse Vallei, Vechtdal en IJsseldelta) moeten op punten als dierenwelzijn, biodiversiteit, groen en verbinding zoeken met de burger aan extra bovenwettelijke eisen voldoen. „Dan is het mooi dat we nu in de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer al meer dan 70 aangesloten boeren hebben, stuk voor stuk vrijwillig lid geworden. Plus bedrijven uit de periferie. Nee, meer verdienen staat daarbij niet direct voorop, dat is niet de belangrijkste drijfveer,” zo reageerde Van der Toorn uit een vraag van een ontbijtgast.
Directeur-rentmeester Jaap Starkenburg van IJssellandschap (eigenaar van onder meer 3.800 hectare grond rond Deventer) wilde vooral weten hoe burgers en natuurorganisaties meer kunnen doen en samenwerken met boeren. „Misschien is het oprichten van een vereniging ‘Vrienden van Salland Boert en eet Bewust’ wel een goed idee.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Medegastheer Gino Schrijver (met Dennis eigenaar van de maatschap) ging in op het project ‘Land van Waarde’, een nieuw model voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Nederland om de biodiversiteit van het boerenland te vergroten. „Er is hier in Salland heel veel animo voor een pilotproject. Het is wel een behoorlijke zoektocht want het moet uiteindelijk uit kunnen op jouw bedrijf. Zo’n 40 procent van de consumenten zegt bijvoorbeeld duurzaam te willen kopen maar 4 procent koopt maar biologisch. Dat is dus een behoorlijke mismatch. Dan kun je wel tegen boeren zeggen dat ze duurzaam moeten gaan produceren en aan kringlooplandbouw moeten gaan doen, maar je wilt als boer niet iets produceren dat door bijna niemand gekocht wordt.”
Vergroening van het GLB
Tweede Kamerlid Bisschop wilde weten hoe Schrijver (ook bestuurslid van LTO Salland) over de Brusselse plannen voor vergroening van het Europees landbouwbeleid (GLB) dacht. „Het gaat bij het publiek vaak over die miljarden steun die vanuit Europa naar de landbouw gaat. Eigenlijk is dat een indirecte steun voor de consument die de agrarische producten voor een lage prijs kan kopen. Straks moet je meer groenblauwe diensten leveren voor hetzelfde geld,” zo vreest Schrijver. „Maar eigenlijk maakt het mij niet uit. Als de consument meer gaat betalen voor agrarische producten hebben we die subsidies niet nodig. Bovendien, bij die subsidies weet je nooit hoe betrouwbaar een overheid is. Wij hebben als boeren zekerheid voor tientallen jaren nodig als we moeten investeren maar bij de overheid is vier jaar al heel lang.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen