Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesLekkerBoer Foodcamps na Overijssel en Gelderland dit jaar ook in Utrecht

LekkerBoer Foodcamps na Overijssel en Gelderland dit jaar ook in Utrecht

De vorig jaar in Oost-Nederland gestarte ‘Foodcamps’ van ‘LekkerBoer’ worden in 2020 ook in De Meern, Bunschoten-Spakenburg, Amersfoort en Hoogland in de provincie Utrecht gehouden. Vorig jaar werden deze Foodcamps alleen nog in Overijssel en Gelderland georganiseerd.

De deelnemende kinderen gaan op zo’n bijeenkomst samen met hun ouders in de stal, de wei, de boomgaard of de groentetuin van de deelnemende boerenbedrijven hun voedsel bij elkaar halen. Daarna worden die samen op het boerenerf klaargemaakt in de foodtrailer met daarbij een echte kok. De boer of boerin helpt bij het oogsten en vertelt erover. Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen.

Gezonde keuzes

De organisatie ‘LekkerBoer’ wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.

Foodcamps willen alle deelnemers stimuleren in het maken van gezonde keuzes. Ook het publiek dat via de communicatiecampagne rondom de Foodcamps bereikt wordt deelt in het gezonde verhaal. Door zowel consument als voedselketen te betrekken, wil LekkerBoer een bijdrage leveren in de bewustwording en transitie naar een duurzaam voedselsysteem.

Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar en te combineren met het Gezonde School programma. Dit is een landelijk programma van de ministeries van LNV en VWS waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Het doel is om kinderen te leren hoe voedsel geproduceerd wordt en hoe zij zelf gezonde en duurzame keuzes kunnen maken én toe kunnen passen. Door de grote animo en het succes is het programma verlengd tot 2025.

Agrarische toeleveranciers

‘LekkerBoer’ verzorgt de organisatie van de Foodcamps en werkt daarbij nauw samen met deskundige partners. Zo verbindt elke Foodcamp lokale partijen op het gebied van een gezonde en duurzame leefstijl.

Het agrarische bedrijf vult samen met restaurants en sportbedrijven uit de regio de onderdelen van de Foodcamp in, bijgestaan door studenten van een mbo opleiding, zoals Landstede in Raalte (OV). Daarnaast wordt samengewerkt met een lokale kinderopvangorganisatie. De lokale supermarkten en leveranciers uit de buurt zorgen voor aanvullende producten voor het kookonderdeel. Ook wordt de Foodcamp ondersteund door gemeenten en gezondheidsorganisaties.

Daarnaast worden de Foodcamps steeds meer ondersteund door agrarische toeleveranciers en afnemers van de deelnemende agrarische bedrijven zoals veevoerleveranciers ABZ Diervoering, For Farmers en de Hoop en zuivelverwerker Rouveen, maar ook accountants als Flynth en Alfa, stalinrichter Infarming en Ter Heerdt kuikens en leghennen.

Boerderij Educatie

Naast het leveren van een bijdrage aan het verhaal van de boer, tonen ze daarmee ook het belang aan van dit soort initiatieven voor de landbouw en voor een duurzame voedselketen. Veel Foodcamp-boerderijen doen mee met een platform als Boert Bewust of Boerderij Educatie.

De Foodcamps worden in april, mei, september en oktober gehouden in Olst, Mastenbroek, Diepenveen, Deventer, Enschede (Overijssel), Teuge, Voorst, Doetinchem, Arnhem (GD) en De Meern, Hoogland en Bunschoten-Spakenburg (Utrecht). Meer informatie op www.lekkerboer.nl/foodcamp.

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: LekkerBoer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Agraaf.nl logo
Landbouwnieuws uit Utrecht, Noord- en Zuid-Holland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, veenweide, weidevogel, geiten
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top