Vernattingsplannen voor Twentse Buurserzand ter inzage

De maatregelen rond het Buurserzand richten zich vooral op het herstellen van de waterhuishouding van het gebied, het kappen van bomen, het behoud van de vennen, begrazen en plaggen. Door het dempen en ondieper maken van watergangen rond het gebied, moet de grondwaterstand verhoogd worden met een positief effect op de aanwezige vochtige heide en vennen.
Landbouwgebied
Op locaties waar de vernatting daardoor zo groot wordt dat er geen landbouwkundig gebruik meer mogelijk is, worden percelen omgevormd naar natuur. Dit gebeurt onder andere door aangepast beheer waarbij voedingsstoffen versneld aan de bodem worden onttrokken. Daarnaast wordt er in Buurserzand geplagd en opslag verwijderd.
Ook in het Horsterveen aan de noordzijde van het Haaksbergerveen worden watergangen gedempt of ondieper gemaakt. Daardoor moet er ook hier meer water worden vastgehouden voor het hoogveengebied Haaksbergerveen en kan de aanwezige vegetatie zich herstellen. De landbouwpercelen worden grotendeels omgevormd naar natuur en moeten straks een natuurlijke overgang van het hoogveen naar het landbouwgebied gaan vormen.
Bemesting
Het ontwerp PIP inclusief m.e.r (milieueffectrapportage) is eind januari door Gedeputeerde Staten vastgesteld. De maatregelen in Buurserzand - Horsterveen worden uitgevoerd voor Natura 2000-doelen en hebben gevolgen voor de bestemming van gronden en/of het gebruik ervan. Als de functie of het gebruik van de grond wijzigt door bijvoorbeeld vernatting, ontgronding of het stoppen/beperken van bemesting, dan wordt de bestemming of het gebruik gewijzigd en vastgelegd in een PIP.
Voor Buurserzand – Horsterveen wordt ook een milieueffectrapport (MER) opgesteld vanwege het ontgraven van gronden. Een MER brengt de gevolgen voor het milieu in kaart, voordat er een besluit wordt genomen over de uitvoering van maatregelen of plannen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Natuur, Milieu Haaksbergen