Miljoen euro voor vervolg kavelruil in Overijssel

‘Het instrument vrijwillige kavelruil is een nuttig instrument voor diverse opgaven in het landelijk gebied. Diverse gemeenten, waterschappen en agrariërs hebben behoefte aan procesondersteuning om dit instrument in te zetten’, zo motiveert het college het voorstel.
Het geld komt uit het al gereserveerde potje met in totaal 9 miljoen euro voor provinciale cofinanciering van projecten in het kader van het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) van de EU; ‘Doordat de invoering van het (nieuwe) GLB tenminste met een jaar wordt uitgesteld is er financiële ruimte om een deel van de middelen in te zetten voor het instrument kavelruil.’
Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel
Vorig jaar vroegen de stichting Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) en LTO Noord aandacht voor dit onderwerp. Zij vreesden dat de vrijwillige kavelruil in Overijssel na 2020 helemaal tot stilstand zou komen omdat er in de provinciale begroting geen geld meer voor was opgenomen. In de periode 2013-2020 was er nog zo’n 6 miljoen euro beschikbaar voor vrijwillige kavelruilprojecten in de hele provincie.
Tevreden
Onlangs besloten GS al dat CKO, betrokken bij de meeste kavelruilprojecten, een voorschot krijgt over 2020. Volgens CKO-secretaris/coördinator Gerrit Jan van der Veen staat dat los van het besluit om voor dit en volgend jaar weer in totaal 1 miljoen euro uit te trekken.
„Als stichting moeten wij financieel rondkomen met de provinciegelden en de eigen bijdrage van de betrokken landeigenaren. Omdat eind dit jaar de periode 2013-2020 officieel afgerond moet worden, moesten we ook de resterende gemaakte kosten, rond 20 procent, al vooruit betalen. Als stichting hebben we zelf geen kapitaal. De provincie wil dat nu voorschieten omdat ze altijd tevreden zijn geweest over ons werk.”
Van der Veen had al informeel begrepen dat in de nu gepresenteerde Perspectiefnota toch weer geld voor een vervolg van de vrijwillige kavelruil was opgenomen. „Maar dat moet ik nog opzoeken. In april zou het college hier al over antwoorden, maar dat is door de coronacrisus allemaal vertraagd. Het kan eigenlijk ook niet anders omdat er een motie over dit onderwerp met grote meerderheid is aangenomen in Provinciale Staten. Ik heb in ieder geval goede hoop dat het werk nu voorlopig gecontinueerd kan worden.”
Motie
Een motie van CDA, ChristenUnie, VVD, SGP, 50Plus, Forum voor Democratie en D66 waarin de provicie werd opgeroepen om duidelijk te maken hoeveel geld er in 2020 nodig is voor vrijwillige kavelruil en landbouwstructuurversterking, werd in november vorig jaar met 37 tegen 9 stemmen aangenomen door Provinciale Staten. Alleen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren stemden toen tegen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Bram Teeuwsen