Overijssel wil stikstofproblemen aanpakken vanuit zes regio’s

‘In elk gebied willen we zo snel mogelijk aan de slag. Allereerst door met elkaar concrete knelpunten te inventariseren, vervolgens de knelpunten op te lossen en proefprojecten te starten. Door de juiste partijen met elkaar aan tafel te zetten, verwachten we creatieve oplossingen zodat onder andere infrastructurele en woningbouwprojecten uitgevoerd kunnen worden en (agrarische) bedrijven ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen. Doel is elkaar te helpen en inspireren en ongewenste neveneffecten van mogelijke oplossingsrichtingen te voorkomen’, zo stelt het college.
Buitenlandse stikstofbronnen
Als vertrekpunt wordt per gebied de haalbaarheid onderzocht van de streefwaarde van het kabinet: 50 procent van de stikstofgevoelige hectares onder de KDW (Kritische Depositie Waarde) in 2030. Wel verwijst GS naar de grote invloed van buitenlandse stikstofbronnen op natuurgebieden in deze grensprovincie.
Binnen elke regio gaan vertegenwoordigers van (agrarische) bedrijven, natuurorganisaties, gemeenten en waterschappen met elkaar in gesprek in zogenaamde ‘gebiedstafels’ om gezamenlijk oplossingen te vinden voor het eigen gebied. In Noordoost-Twente, Noordwest-Overijssel en in het Vechtdal zijn de eerste ambtelijke voorbereidingen getroffen, in de andere drie gebieden start deze zo spoedig mogelijk.
Samenwerkingsverbanden
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van aanwezige bestuurlijke samenwerkingsverbanden. In het Vechtdal wordt bijvoorbeeld gekeken of er aangesloten kan worden bij het bestaande ‘Ruimte voor de Vecht’ en in Noordwest Overijssel wordt gestreefd naar een combinatie met het Veenweidetraject. Ook in Noordoost-Twente is er vanuit de bestaande gebiedsontwikkeling al een basis van samenwerking om op voort te bouwen. Deelnemers aan de gebiedstafels zijn wat GS betreft alle relevante vertegenwoordigende organisaties, gemeenten en de provincie. Ook zal het rijk gevraagd worden om per gebied een vertegenwoordiger te benoemen.
GS: ‘Vanuit onze rol als gebiedsregisseur zullen we als provincie het initiatief nemen maar het welslagen staat of valt met de bijdrage van alle gebiedspartners, ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Vertrouwen, open communicatie, onderling begrip en verbinding zijn de waarden van waaruit we samen willen werken in de gebieden. Door samen aan tafel te zitten gaan we er vanuit dat alle betrokkenen zich inspannen om samen tot oplossingen te komen en elkaar niet te verrassen. Daarbij is ook communicatie met en betrokkenheid van onze inwoners en bedrijven van belang. De manier waarop zal per (deel-) gebied vorm krijgen.’
Regionaal stikstofregistratiesysteem
De eerste concrete resultaten worden al voor het einde van het jaar verwacht, net als een analyse van de opgaven per gebied. Tegen die tijd verwacht GS ook dat het regionale stikstofregistratiesysteem beschikbaar is dat samen met de andere provincies en het rijk nu ontwikkeld wordt; ‘Vanaf 2021 kan in dat systeem de stikstofruimte als gevolg van gebiedspecifieke maatregelen den ingeboekt en kunnen conform de beleidsregels voor extern salderen weer worden uitgegeven voor activiteiten en bedrijven in het gebied.’
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Provincie Overijssel