Loonwerkbedrijf Zelhem tegen beperkingen op bedrijfsterrein

Het loonbedrijf ageert tegen een zogenoemd veegplan waarin de gemeente Bronckhorst nieuwe regels voor de buitenopslag, stalling en grondopslag voor zes agrarische loonwerkbedrijven heeft opgenomen. Dat was nodig, omdat de Raad de gemeente vorig jaar opdroeg met een betere regeling voor de loonbedrijven te komen.
Opslagruimte tekort
Luimes bleek maandag het enige loonbedrijf die het niet eens is met de nieuwe regeling. Volgens de woordvoerders komt het bedrijf, naast het inleveren van de strook grond, ook nog steeds ruim 500 vierkante meter opslagruimte te kort. De gemeente meent dat Luimes met ruim 900 vierkante meter buitenopslag voldoende opslagmogelijkheden heeft. Een woordvoerder tekende evenwel aan dat het bedrijf alleen al 800 vierkante meter aan grondopslag heeft en daarnaast nog ruim 730 vierkante meter opslag van materiaal en machines.
Oostelijk terrein
Volgens de gemeentewoordvoerster van Bronckhorst mag Luimes 800 vierkante meter grond opslaan en heeft het dan nog 130 vierkante meter over om andere zaken op te slaan.
Rechter en staatsraad Rosa Uylenburgh zei goed te begrijpen dat Luimes zoveel mogelijk opslag- en bedrijfsterrein wil, maar dat de gemeente nu eenmaal geen onbeperkte opslag wil. De staatsraad vroeg verder of Luimes zijn bedrijfsterrein niet anders kan indelen, zodat het verlies van de strook aan de zuidrand gecompenseerd kan worden. „Het terrein waarop de bedrijfsbestemming ligt, is groot genoeg. U kunt toch ook het oostelijk deel van uw terrein gebruiken voor opslag en keren van trekkers met landbouwmachines.”
Dat ziet Luimes niet zitten. „Aan de oostzijde woont één van de broers Luimes en dan zou de woning tussen de opslag en landbouwmachines komen te liggen. Bovendien is het weilandje naast die woning veel te klein. We hebben die strook aan de zuidkant nodig”, aldus een woordvoerster van Luimes.
Bedrijfsterrein anders inrichten
Het is volgens de gemeente nog best mogelijk om met trekkers en landbouwmachines te draaien, als Luimes zijn bedrijfsterrein maar anders inricht. Bovendien bleek dat Bronckhorst bereid is om te praten over een andere indeling van het bedrijfsterrein waarbij geschoven zal worden met bedrijfs- en woonbestemmingen. Maar daarvoor zal Luimes wel apart een vergunning moeten aanvragen, of om een bestemmingsplanwijziging vragen. „Dat kost uiteraard geld”, zei staatsraad Uylenburg, „maar dat lijkt wel een goede oplossing.”
De woordvoerders van Luimes hopen evenwel toch dat de Raad van State de zuidelijke strook weer een loonbedrijf- in plaats van agrarische bestemming geeft.
Uitspraak volgt binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen