Eindsprint Twentse mestverwerking

Als die 80 procent gehaald wordt, dan begint dit voorjaar op de nu nog stille locatie aan de Almelosestraat 3 nabij Zenderen (OV) van de Twentse afvalverwerker Twence de 13 maanden durende bouw van de grootste mestverwaardingsinstallatie van Overijssel. „En dan kan hopelijk in april 2022 de eerste wagen met mest hier komen binnenrijden.”
Zonder de steun van de provincie Overijssel was de vergunning er gezien alle weerstand en juridische procedures nooit gekomen, zo geeft Arno Brandwagt (accountmanager en sinds 2013 bij Twence actief met dit onderwerp) toe. „En er waren momenten afgelopen jaren dat het twijfelen was tussen stoppen of doorgaan. Zeker na de negatieve uitspraak van de Raad van State in 2017. Gelukkig vond het provinciebestuur dit project te belangrijk om niet door te laten gaan.”
Groen licht
Inmiddels staan na de meest recente uitspraak van de Raad van State de lichten op groen. Tenminste, als er genoeg varkenshouders in een straal van zo’n 35 kilometer rond Zenderen bereid zijn om een contract te ondertekenen voor afvoer van hun mest naar de Elhorst-Vloedbeld. Het streven is minimaal 200.000 ton, die dus over enkele maanden al gecontracteerd moet zijn.
„Op dit moment lopen er toezeggingen voor contracten voor 40 procent van die 250.000 ton”, vertelt Harry Hegeman, sinds kort projectleider. „Dan gaat het om tien jaar en 16,50 euro per ton. We hebben in de afgelopen tijd veel gesproken met boeren. Wat willen zij, wat is hun belang en hoe kunnen we daar aan tegemoetkomen? Boeren willen graag zekerheid voor de langere termijn, maar er is ook twijfel over het toekomstige mestbeleid. En hoe gaat het verder met de saneringsregeling? Onze schatting is dat hier in Twente en omgeving zo’n 5 procent van de varkenshouders definitief besluit om te stoppen, maar dat de rest wil doorgaan. Om die tegemoet te komen, zijn er nu ook contracten voor drie jaar voor 17 euro per ton.”
Lees verder in de volgende editie van Vee & Gewas. Deze belandt zaterdag 21 november bij u op de mat. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek