Weinig enthousiasme voor opkoopregeling Overijssel

Voor dit eerste deel van de regeling (die 28 februari weer sluit) is in de provincie Overijssel 7,5 miljoen beschikbaar. Dat geld zou beter besteed kunnen worden, zo zegt Linda Janssen van de POV. „Investeringen in emissiearme technieken nabij natuur is 2,5 maal is kosteneffectiever dan het opkopen van locaties met een relatief hoge stikstofdepositie op het gebied.”
Technische aanpassingen
Zij vindt daarbij voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost aan haar zijde. „Wij vinden dat investeren in technische aanpassingen en innovaties effectiever is om stikstof te reduceren dan opkoop van bedrijven. Opkoop heeft een prijsopdrijvende werking en zal de vitaliteit van een gebied aantasten omdat er agrarische bedrijven gaan stoppen. Het geld kan beter op meerdere bedrijven worden ingezet voor emissiereducerende maatregelen.”
Melkveehouder Caspar Boerkamp (NMV Overijssel) in Middel (OV) denkt dat de regeling voor boeren bij natuurgebieden die willen stoppen wel goed kan zijn. „Maar voor natuurherstel is het weggegooid geld; beter natuuronderhoud zou ons inziens beter zijn. Als de stikstofdepositie al een probleem zou zijn voor de natuur, dan blijft de vraag of dat van de boer komt of van de rest van Nederland. Wij denken dat het budget niet voldoende is om veel bedrijven uit te kopen en het dus geen goede oplossing is.”
Gesprek
De aanmeldingsprocedure wordt op dinsdag 19 januari gepubliceerd via onder andere de provinciale website www.overijssel.nl/stikstof. Overijsselse boeren die in aanmerking willen komen, kunnen zich dan aanmelden. Na 28 februari 2021 zal na controle en op basis van ranking met aangemelde veehouders een gesprek plaatsvinden. Hierbij wordt een aanbod gedaan tot aankoop. Dit aanbod is afhankelijk van de animo en de beschikbare financiën.
Lees verder in de volgende editie van Vee & Gewas. Deze belandt vrijdag 14 of zaterdag 15 januari bij u op de mat. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen