Dealmaker Olde Hanter moet het Overijsselse streekproduct aan de man brengen bij grote organisaties

Olde Hanter studeerde ‘Environmental Sciences’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkte daarna als consultant. De Twent heeft in 2018 ‘Aanstreekelijk’ opgericht vanuit het idee dat voedsel niet over de hele wereld vandaan hoeft te komen. Volgens hem kunnen veel producten die dagelijks gegeten worden ook ‘om de hoek in Twente’ gehaald worden.
Winkel
In november 2018 opende hij zijn eerste winkel met streekproducten aan de Steenstraat in Oldenzaal. In september 2019 opende hij in Delden al de tweede vestiging. In die winkels worden vooral zuivel, vlees, kaas en eieren verkocht. Er zijn ook serieuze plannen voor de komst van een supermarkt in Enschede waar alleen maar streekproducten zullen worden verkocht.
De provincie Overijssel wil de verkoop van streekproducten stimuleren om onder meer onnodig transport met voedsel en grondstoffen te voorkomen. Daarnaast vindt de provincie het belangrijk dat er meer aandacht en waardering komt voor de producten van Overijsselse voedselproducenten.
Met het Agro&Food programma wil Overijssel de overgang naar kringlooplandbouw en de verduurzaming van de voedselketen ondersteunen. Belangrijk daarbij is dat kringlooplandbouw boeren ook een goed inkomen biedt. In totaal is er binnen het Agro&Food programma 6 miljoen euro beschikbaar.
Concrete stappen
Overijssels Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: „Begin dit jaar heb ik aangekondigd concrete stappen te willen zetten voor een eerlijker verdienmodel voor boeren die duurzaam produceren. Inzet van deze dealmaker is zo’n stap. Door streekproducten in meer kantines op de menukaart te zetten, komen meer consumenten met deze producten in aanraking. En dat vind ik belangrijk, want daarmee verwacht ik dat de waardering voor boeren toeneemt. Ondernemers die zich inspannen voor een gezond, smakelijk en duurzaam product. En die waardering is de basis voor een eerlijke prijs.”
Koen Olde Hanter, die de taak van ‘dealmaker’ op zich heeft genomen, werd geïntroduceerd tijdens een live uitzending vanuit het provinciehuis in Zwolle (terug te kijken via www.overijssel.nl/winnaarsagrofood).
Zijn opdracht is simpel: met zoveel mogelijk Overijsselse marktpartijen in gesprek gaan en deals sluiten die ertoe leiden dat meer streekproducten op de menukaart van bedrijfskantines belanden. „Geen enkele partij wordt uitgesloten; van horeca tot zorginstellingen en van overheden tot evenementen.” Op dit moment lopen er al gesprekken met onder andere gemeentes, het provinciehuis, zorginstellingen en verschillende onderwijsinstellingen. Aan het eind van het jaar moeten er twintig deals gesloten zijn.
De inzet van Olde Hanter sluit ook aan bij de Green Deal ‘catering overheidsorganisaties’ die Overijssel vorig jaar ondertekend heeft. Provincies en het rijk hebben toen afgesproken om meer lokale producten af te nemen voor de catering in eigen huis en zo het goede voorbeeld geven. Ook is afgesproken dat kennis en informatie beschikbaar wordt gesteld aan iedereen.
Marktaandeel vergroten
Op dit moment maken korte ketens nog maar een klein deel uit van de totale voedselproductie (circa 3 tot 5 procent volgens Wagenings onderzoek in 2020). Olde Hanter start op een moment dat de interesse voor lokaal geproduceerd voedsel groeit. Mede door de coronacrisis zijn meer consumenten online of bij boerderijwinkels streekproducten gaan kopen. Volgens Overijssel is dat een uitgelezen kans om het marktaandeel binnen vijf jaar te vergroten naar 25 procent.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Provincie Overijssel