Biobeurs 2022 niet meer in Zwolle maar in Den Bosch

De editie van januari dit jaar kon door corona niet doorgaan, daarvoor in de plaats kwam een online-event met de naam ‘BioKennisWeek’.
Teruggetrokken
Afgelopen jaren werd de biologische vakbeurs, opvolger van de vroegere BioVak, georganiseerd door belangenvereniging Bionext en Libéma, eigenaar van onder meer de Zwolse IJsselhallen. Dat laatste bedrijf heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de exploitatie van de hallen. Deze werden in het verleden gebruikt als veemarkt en nu door de GGD als test- en vaccinatiestraat.
Bij de laatste editie in januari 2020 kwamen ruim 9.000 bezoekers naar Zwolle, waaronder koningin Maxima en LNV-minister Carola Schouten. Dat bezoekersaantal was door een storm iets minder dan verwacht.
Het aantal agrarische bezoekers was in 2015 nog maar zo’n kwart van het totaal. In 2020 is dat fors gestegen naar bijna 40 procent. Onderzoekers, adviseurs, retailers, winkeliers, onderwijs en horeca vormen de rest van de ruim 9.000 bezoekers.
Kippenkar
Allemaal kregen zij een uitgebreid programma voorgeschoteld; ruim 350 stands van biologische bedrijven, demonstraties van koks op het Foodplein, streekproducten op het Streekplein, nieuwe onderdelen als ‘Pureness’ (biologische cosmetica en kleding) en ‘BioMechaTech’ waar technische innovaties in de biologische landbouw centraal staan. Veel aandacht daarbij voor mechanische onkruidbestrijding (met natuurlijk biobrandstoffen) maar ook de bijzondere ‘mobiele Kippenkar’ van Wijkamp Farming Solutions voor 249 biologische leghennen.
Vanaf het begin was er op de BioBeurs ook veel aandacht voor een uitgebreid programma met in 2020 ruim 80 verschillende workshops, lezingen en presentaties in verschillende ruimtes.
Organisator is Bionext in Ede, het samenwerkingsverband van drie verenigingen: BioHuis voor de boeren & telers, BioNederland voor de handel & verwerking en de Biowinkelvereniging voor de biologische speciaalzaken.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Agrio archief