Raad van State ziet geen verontreinigingen op akker door gewicht uitkijktoren Wekerom

Ook verder ziet de Raad van State geen reden om de vergunning voor de toren op de belt in de prullenmand te deponeren. Kortom, de uitkijktoren kan blijven staan. De uitspraak is een tegenvaller voor een drietal omwonenden, waaronder een landbouwer wiens akkers aan de rand van de belt grenzen.
De akkerbouwer en twee omwonenden kwamen op tegen de door de gemeente Ede aan Stichting Hoogte 50 verleende bouw(omgevings)vergunning. Volgens hen levert de uitkijktoren behalve inkijk en privacyaantasting en een grotere toeristenstroom, ook extra vervuiling in de omringende sloten op. Want door het gewicht van vooral het betonnen fundament van de toren zal verontreinigd percolaatwater uit de oude vuilnisbelt worden geperst. En aan de randen zou het vervuilde water in de sloten terecht komen en via de sloten op de akker en in de gewassen.
Wroetende zwijnen
De Raad van State wijst op een onderzoek van bureau Arcadis. Daarin staat weliswaar dat het fundament van de toren de belt samen kan persen, maar dat de afstand tot de uitstroomplekken te groot is om effect te hebben. Dat er in het verleden mogelijk water uit de belt is weggelopen komt vooral door andere beschadigingen van de deklaag van de vuilnisbelt, zoal het wroeten van wilde zwijnen en door mountainbikestrails.
Verder ziet de hoogste bestuursrechter niet in dat er nu veel meer toeristen op de belt afkomen omdat er een uitkijktoren staat. Voor de toren wordt geen reclame gemaakt. Verder ligt het uitkijkpunt aan het al druk bewandelde klompenpad en heeft de Raad geen aanwijzingen dat het aantal wandelaars flink zal toenemen. Kortom, er lijkt weinig aan de hand voor de omwonenden en akkerbouwer.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio archief