Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesStichting Wroetstal stopt samenwerking met Gosschalk

Stichting Wroetstal stopt samenwerking met Gosschalk

Stichting de Wroetstal heeft besloten om vooralsnog de Wroetvarkens niet meer bij Gosschalk in Epe te laten slachten. De stichting De Wroetstal nam kennis van de beelden die Varkens in Nood gemaakt heeft in de de slachterij waar ook de Wroetvarkens worden geslacht. Ook McDonalds stop met Gosschalk als leverancier van vleesproducten.

Gosschalk levert volgens Varkens in Nood varkensvlees met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk aan Keurslagers en andere slagers, de horeca en kleinere supermarkten. De slachterij slacht veel varkens en koeien voor de export maar produceert ook volop vlees voor de Nederlandse markt. ViN vindt het daarbij opvallend dat het slachthuis ook vlees levert met een keurmerk voor dierenwelzijn. Het bedrijf slacht onder andere varkens voor concepten als Wroetvarken en Vallei Varken, die beide inzetten op een iets hoger dierenwelzijn. Jan Broenink, voorzitter van de Wroetstal: „De getoonde manier waarop de dieren behandeld worden past op geen enkele manier bij Wroet. Dierwelzijn is een van de pijlers onder het Wroetvarken. Wij nemen dan ook afstand van elke vorm van onrespectvolle omgang met dieren. We betreuren het zeer dat de Wroetvarkenketen door de slachterij in diskrediet is gebracht.”

Reeks maatregelen genomen

Wroetstal heeft Gosschalk gevraagd hoe dit mogelijk is en wat ze eraan gaan doen om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen. Het bedrijf heeft direct een reeks maatregelen genomen, zoals de betrokken medewerkers te schorsen en te stoppen met het gebruik van peddels. Gedurende het onderzoek wordt ook de slachtcapaciteit aanzienlijk verlaagd en het aantal camera’s voor het permanente cameratoezicht wordt verdubbeld. Desondanks heeft Stichting de Wroetstal besloten om vooralsnog de Wroetvarkens elders te laten slachten. Elke week leverden ze 500 varkens aan voor de slacht bij Gosschalk. Het vlees van deze varkens wordt onder andere verkocht bij Keurslagers.

Garanties noodzakelijk

Het slachtproces wordt door verschillende onafhankelijke externe instanties gecontroleerd en geborgd. Dit blijkt volgens Broenink geen waterdichte garanties op te leveren. Bij een eventuele terugkeer zullen extra toezicht, controles en garanties noodzakelijk zijn. „We realiseren ons dat door deze situatie het vertrouwen in het Wroetvarken mogelijk geschaad is. Dit spijt ons zeer. We hopen door onze maatregelen uw vertrouwen te kunnen herstellen en waar nodig terug te winnen. We blijven staan voor een keten met respect voor dier, mens en milieu en hopen u ook in de toekomst van dienst te kunnen blijven.” Ironisch detail is dat de directeur van Gosschalk bestuurder is bij de Wroetstal.

McDonalds

Fastfoodketen McDonalds heeft de inkoop van rundvlees bij slachterij Gosschalk per direct stopgezet. Twintig procent van alle hamburgers die McDonalds in Nederland verkoopt zijn afkomstig van koeien die bij Gosschalk zijn geslacht. „Het zijn afschuwelijke beelden en het is totaal onacceptabel", zegt een woordvoerder Eunice Koekkoek van McDonalds. „We zijn een onderzoek gestart waarbij de onderste steen eerst boven moet komen."

Ook de kleinere supermarktketen Boni laat weten dat het stopt met het slachten van varkens bij Gosschalk. Het slachten van varkens wordt bij een andere slachter ondergebracht. „Dit geeft het bedrijf Gosschalk de gelegenheid orde op zaken te stellen en kunnen wij verplichtingen aan de boeren blijven voldoen", zegt financieel directeur Frank Klören van de Boni.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Varkens in Nood

Bronnen: De Wroetstal, RTL Nieuws

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top