Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesOogstmarkt volgende stap voor concept ‘Van Onze Grond’

Concept ’Van Onze Grond’ voortvarend van start, oogstmarkt volgende stap

De aardappelen van Wansink Aardapplen uit Laren (GD) in de Jumbo in Deventer (OV).
De aardappelen van Wansink Aardapplen uit Laren (GD) in de Jumbo in Deventer (OV).
De producten van ‘Van Onze Grond’ zijn inmiddels alweer zes maanden verkrijgbaar in achttien supermarkten in de omgeving van Deventer (OV). Ondanks kleine aanloopproblemen gaat de verkoop goed. Ook is er animo onder andere supermarkten en boeren om ook mee te doen aan het concept.

Zowel bij boeren als supermarkten was er veel animo om mee te doen aan Van Onze Grond (VOG). Tijdens de lancering in april leverden zestien boeren producten aan tien supermarkten. Dat is inmiddels gegroeid naar achttien supermarkten en twintig toeleveranciers. Het assortiment wordt binnenkort uitgebreid met brood waarvan het meel uit dezelfde streek komt, appels, peren, biologische- en vrije uitloopeieren, kaas en jam.

Het gaat goed met de verkoop van VOG-producten, maar er waren ook aanloopproblemen vertellen de bestuursleden Marleen Markgraaf, Arjuna Huis in ’t Veld en Anton van der Kamp. Van der Kamp: „Wie een nieuw concept op de markt brengt, weet dat er altijd wat aanloopproblemen zijn. We werken met vlees zonder e-nummers of andere toevoegingen. Dat betekent dat de houdbaarheid minder lang is dan van ander vlees. Vandaar dat we besloten hebben om een gas toe te voegen aan de verpakking waardoor het vlees langer houdbaar blijft. We voegen nog steeds niks toe aan het product, maar hopen hiermee wel de derving wat terug te brengen. Maar ook: hoe zorg je als boer ervoor dat alles op tijd klaar staat voor levering aan de supermarkt?” Van der Kamp is directeur van Combigro Foodservice Helmink, de organisatie die de distributie van VOG-producten regelt.

‘Consument opvoeden’

Melkveehoudster Marleen Markgraaf vult Van der Kamp aan: „Consumenten moeten ook nog opgevoed worden dat de natuurlijke kleur van vlees niet altijd helder rood of roze is. Producten die iets verkleuren zijn bijna altijd nog gewoon eetbaar en van goede kwaliteit. Door corona konden we als boeren nog niet echt in de supermarkten het verhaal van onze producten vertellen. Daar willen we de komende tijd meer tijd in steken.”

De bestuursleden vertellen dat ze een soort oogstmarkt gaan organiseren bij de supermarkten. Naast de oogstmarkt is de coöperatie bezig met een promotievideo die op schermen in de supermarkt te zien zal zijn. Markgraaf: „Tijdens die oogstmarkt zijn een aantal van de boeren aanwezig in de supermarkt om meer over de producten te vertellen. Ook kunnen de klanten dan producten proeven. Zo proberen we echt die beleving beter over te brengen.”

Alle producten worden gekocht

Alle producten uit het assortiment van VOG worden verkocht. Melkveehoudster Arjuna Huis in ’t Veld: „De basisproducten zoals melk, vlees en groente worden tot nu toe het meest verkocht, maar dat is logisch want vlees koop je vaker en is minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld een potje mosterd. Het gaat ons ook niet om de hoeveelheid verkochte producten en of de producten van de een het beter doet dan de ander. Iedereen die toeleverancier is, is ook lid van de coöperatie. We doen het dus echt samen.”

Toekomst Van Onze Grond

De bestuursleden verwachten na één jaar echt goed inzicht te hebben in het succes van VOG en of het ook een toekomstbestendig concept is. Van der Kamp: „Op dit moment willen we er in ieder geval voor zorgen dat alle kinderziektes uit ons concept verdwijnen. We willen graag verder ontwikkelen, maar ook niet te hard van stapel lopen. Als we zover zijn om over uitbreiding na te denken zullen we dat met z’n allen in coöperatief verband beslissen.”

Tekst: Sandra Wilgenhof

Beeld: Sandra Wilgenhof

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top