Overijssel wil nieuwe graansilo’s ForFarmers niet op losse schroeven zetten

Want al in juli 2017 verleende de provincie een vergunning voor de bouw van de silo’s aan de Sluisstraat en pas een ruim jaar later dienden de tegenstanders een bezwaarschrift in, bleek vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.
Eigenlijk hadden de omwonenden na de publicatie van de vergunning binnen zes weken bezwaar moeten maken. Alleen als de provincie een publicatie- of andere vormfout maakt, kan een rechter het te late bezwaar als verschoonbaar beschouwen en moet Overijssel alsnog inhoudelijk op de bezwaren ingaan.
Milieugevolgen
Volgens de provincie is alles volgens de regels gepubliceerd en bekend gemaakt en zijn de te late bezwaren niet verschoonbaar. Volgens raadsman Marcel Middelkamp is het te late bezwaar wel degelijk verschoonbaar. Want de provincie had volgens hem op grond van het Europese milieu- en inspraakverdrag van Arhus een zogenoemde uitgebreide vergunningsprocedure moeten volgen. „Omdat er vier nieuwe hoge graansilo’s zijn gebouwd zijn er wel degelijk milieugevolgen. Om die reden had de provincie eerst een ontwerpvergunning ter inzage moeten leggen, en daarna een definitieve vergunning. Dan zijn er voor de omwonenden twee momenten waarop zij wakker geschud kunnen worden. Nu was er maar één moment, en dat is te weinig. Om die reden moet deze vergunning van tafel en moet de hele vergunningsprocedure over.”
De raadsman van de provincie vond dat veel te ver gaan. „De bezwaren zijn gewoon te laat ingediend. Die silo’s waren in principe volgens het bestemmingsplan al mogelijk, maar alleen omdat ze met 28 meter iets hoger werden, moest er een afwijkingsvergunning worden verleend. De bouw van die silo’s heeft verder ook niets te maken met een dwangsomprocedure tegen ForFarmers.”
Twijfels
Waarom niet, vroeg rechter en staatsraad Dick Slump. Volgens de provinciewoordvoerder gaat de dwangsomprocedure over stankoverlast en niet over de hoogte van de silo’s. Overigens leek de staatsraad te betwijfelen of het Verdrag van Arhus, waar Middelkamp in andere procedures, zoals met het zogenoemde Varkens-in-noodarrest, met succes op wees, in dit geval soelaas biedt. „Je komt daar pas aan toe als je op tijd bezwaar hebt gemaakt, of als je verschoonbaar bent”, aldus de staatsraad.
Volgens Middelkamp moet de procedure sowieso over en moet de vergunning van tafel. De provinciewoordvoerder vindt dat onacceptabel. „Dat zou niet fair zijn tegenover het bedrijf. Dat heeft nu al een paar jaar een onherroepelijke vergunning en voor veel geld de silo’s gebouwd.” De Raad van State hakt binnen enkele weken een knoop door over de silovergunning.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Lauk Bouhuijzen