Grootste walnotenboomgaard van de Achterhoek aangeplant

Anita Wentink heeft sinds dit jaar samen met haar vader Johan (85) vijf hectare grond in Halle (GD) in bezit. Op die grond wordt vanaf nu geen maïs meer geteeld. 320 Piepjonge walnotenbomen zijn er druk bezig met groeien zodat ze over vijf jaar walnoten kunnen produceren. Walnoten op deze schaal telen is nog nieuw in Nederland, maar Wentink ziet er wel toekomst in. „Doordat het klimaat van Nederland wat warmer wordt, wordt het klimaat ook steeds geschikter voor het telen van walnoten. Daarbij hoef ik walnoten niet te plukken, je kunt ze met een machine van de grond rapen. Ook kun je best veel met walnoten. Zo kun je ze natuurlijk als walnoot verkopen, maar je kunt ze ook laten verwerken tot olie, likeur of eiwitvervanger. Het hout is ook een product dat je, op termijn, kunt verkopen.”
Zoektocht naar grond
Wentinks vader had vroeger een gemengd bedrijf met akkerbouw en melkvee in Gendringen. Dat bedrijf is twintig jaar geleden verkocht, maar toch begon het bij beiden te kriebelen om iets te telen. Samen startten ze In de Notendop als V.O.F. en gingen ze op zoek naar grond. Het vinden van een geschikt stukje grond was niet makkelijk. Wentink: „De grond moest wel een beetje in de buurt liggen van waar we wonen. Ik woon zelf in Zelhem (GD), dus dat speelde mee. Ook moest het wel een beetje een mooi stuk grond zijn met niet te veel onhandige hoeken. Al met al heeft het één jaar geduurd voordat we iets hadden gevonden”.
Uiteindelijk kochten vader en dochter afgelopen voorjaar vijf hectare in Halle. In oktober werd de grond overgedragen, waarna in november de walnotenbomen geplant zijn. Een drukke periode vertelt Wentink. „Het is voor ons natuurlijk allemaal nieuw en ik heb in een korte periode al heel veel geleerd over walnotenbomen en van de landbouw in het algemeen en alles wat daarbij komt kijken. Eerst hebben we de grond bekalkt en gespit, daarna hebben we gras ingezaaid en de bomen geplant. Bij elke boom hebben we speciale potgrond ingebracht zodat de bomen goed kunnen starten.”
Gras tussen de bomen
De bomen staan op elf meter afstand van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om uit te groeien en er ook makkelijk met machines tussendoor gereden kan worden. „Het gras tussen de bomen gaan we maaien en dat maaisel laten we liggen. We willen geen dieren tussen de bomen door laten lopen. Ten eerste moeten we de bomen dan heel goed beschermen zodat de dieren ze niet beschadigen. Daarnaast moet we dan ook voor de dieren zorgen en aangezien ik niet bij de boomgaard woon is dat niet zo handig. Ook als we over vijf jaar walnoten gaan rapen is het niet handig als er dieren tussendoor lopen, welke de egale grasmat vertrapt hebben. We zouden ook graan kunnen telen tussen de bomen, maar ik heb daar geen ervaring mee. Ik doe liever één ding, dus het telen van walnoten, goed, in plaats van allemaal verschillende dingen aanpakken en het een beetje doen.”
25 verschillende rassen
Wie denkt dat een walnotenboom, een walnotenboom is, komt bedrogen uit. Er zijn tal van verschillende soorten met elk een eigen speciale eigenschap. In de walnotenboomgaard van Wentink komen 25 verschillende rassen die afkomstig zijn van vijf verschillende kwekers in Nederland. „We hebben rassen die mooie noten produceren voor het maken van olie, maar we hebben ook een ras waarvan de walnoot in de vorm van hartje groeit of waarvan de kern rood gekleurd is. Die zijn speciaal voor de verkoop aan particulieren. Ook heb ik een ras dat juist heel geschikt is voor de productie van hout en minder voor de productie van walnoten.”
Afzet verder uitwerken
Nu de bomen in de grond staan is het een kwestie van wachten. Nou ja, Wentink moet er nog wel voor zorgen dat de bomen goed recht groeien en voldoende water en compost krijgen. Wentink verwacht dat de bomen over ongeveer vijf jaar echt walnoten gaan produceren. Een productie van enkele tientallen kilo’s per boom, is de verwachting. Met het aankopen van de oogstmachines wacht Wentink nog even. „Ik kan de opraapmachine al wel kopen, maar dan staat die de eerste paar jaar stil. Daar kan ik dan beter nog even mee wachten.” Hoe Wentink de afzet precies gaat regelen is ze nog aan het uitwerken. Ze kent al een bedrijf dat notenolie maakt, wellicht dat ze daar op den duur zaken mee wil gaan doen, maar voor het vastzetten van de afzet is het volgens Wentink nog te vroeg. Eerst moeten de bomen maar gaan groeien.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Beeld: Anita Wentink