Fotoserie: Eerste snede grasland maaien in Varsseveld

Op het perceel aan de rand van Varsseveld is hij met een duo-maaier van Kuhn bezig met het maaien. „Er zitten veel hazen in het gras, meer dan andere jaren”, zegt Eenink. Vanwege het aanwezige wild verandert hij zijn werkwijze. „Normaal maai ik van buiten naar binnen, maar nu van binnen naar buiten zodat het wild nog makkelijker kan ontsnappen.”
Eerder deze week deelden boeren op Twitter dat er behoorlijk veel suiker in het gemaaide gras zit. Bij het maaien in Varsseveld constateerde de loonwerker dit ook. „Ja er zit wel suiker in het gemaaide gras, maar bij het maaien zelf merk je daar nog niet veel van. Bij het inkuilen is dat wel het geval, dan gaat het gras aan de banden plakken.”
Eenink is sinds vijf jaar zelfstandig loonwerker. Inmiddels heeft hij drie mensen in dienst en doet hij veel klussen in de landbouw. „70 tot 80 procent van mijn klanten zijn boer, de rest zijn vaak aannemers of particulieren. De jonge ondernemer doet naast zijn werk voor boeren ook veel hijswerk in de bouw.
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Mirjam Wijkamp