Bij kortere werktijden eendenslachterij gaan dagelijks 18.000 eenden in shredder

Woensdag vroeg de enige eendenslachter in Nederland aan de Raad van State om schorsing van een aantal voorwaarden van de gemeente Ermelo. Aan overtreding hangt een dwangsom van maximaal 706.000 euro vast. Ook daar wil het bedrijf van af.
„Kun je niet ergens aan een knop draaien zodat er minder eieren en dus minder eenden komen”, vroeg voorzieningenrechter Hans Venema. Maar zo eenvoudig is het niet, antwoordde directeur Jeroen IJzerman. Dat zou betekenen dat een groot aantal moederdieren geslacht moet worden. Desastreus voor de eendensector, zei IJzerman. Volgens het bedrijf zou het effect ook pas over zeven maanden te merken zijn. Terwijl de dwangsom gaat lopen als de voorzieningenrechter niet ingrijpt.
Vergunning
Omwonenden van de eendenslachterij maken sinds 2016 bezwaar tegen het bedrijf. Toen nam Tomassen Duck-To de Harderwijkse eendenslachterij VSE over. Volgens de omwonenden was daar geen noodzaak voor. Tomassen Duck-To stelt dat VSE in zwaar weer zat en dat de activiteiten moesten worden overgenomen. Omwonenden stapten hierover naar de rechtbank. Die stelde vast dat Tomassen Duck-To zonder vergunning de bedrijfsactiviteiten had uitgebreid.
Uitspraak
De gemeente Ermelo wil meewerken aan uitbreiding van de werktijden maar een vergunning komt maar niet van de grond. In 2019 werd een ontwerp-vergunning verleend en ter inzage gelegd. Maar een definitieve vergunning is er nog steeds niet. Omdat het allemaal te lang duurt heeft de rechtbank de gemeente Ermelo gemaand om tijdelijke maatregelen te nemen zoals bijvoorbeeld een dwangsom. Dat is gebeurd. Daartegen stapte Tomassen Duck-To woensdag naar de Raad van State. Uitspraak uiterlijk vrijdag 17 juni.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel