Natuurinclusief boeren in Wijchen: door veel te puzzelen steeds wijzer worden

Sengers heeft zo’n 115 melkkoeien en 115 hectare land. Daarmee is hij extensiever dan veel van zijn collega’s. De vraag of dat natuurinclusief boeren makkelijker maakt, wordt deze dinsdag dan ook al vroeg gesteld aan de gastheer. „Ik ben gezegend met mijn areaal aan landbouwgrond”, zegt Sengers. „Als iemand 300 procent van zijn land nodig heeft voor ruwvoerwinning, is er minder speling. Maar dat betekent niet dat zo’n boer niks aan natuurinclusief boeren kan doen. Er zijn volop mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van weidevogelbeheer of kruidenrijk grasland.”
Theehuis
Sengers vertelt actief zijn verhaal aan de gasten die de horecatak op het bedrijf bezoeken. Het gaat om een goedlopend theehuis, vlak bij een recreatiegebied. Zijn bedrijf ligt ingeklemd tussen dat gebied en een snelweg. „Toen die snelweg er kwam heb ik bedrijfsverplaatsing overwogen. Ik wilde koeien melken en groeien. Maar toen ik in de jaren negentig mijn vrouw ontmoette, zei ze meteen dat ze kansen zag. Er was niet veel, alleen een oude vervallen schuur die we helemaal hebben opgeknapt.”
Zijn natuurinclusieve aanpak versterkt het horecagedeelte. „Het verhaal dat wij vertellen, blijft hangen. Ik kan het niet exact in cijfers uitdrukken, maar daarmee krijgt natuurinclusief boeren waarde. Want als zo’n iemand na een goed verhaal vaker terugkomt voor een kopje koffie, levert dat wat op. De omzet van horeca en de landbouwtak zijn fiftyfifty, waarbij de kosten voor het horecagedeelte lager zijn.”
Plan
Wat doet Sengers (en zijn vrouw en drie kinderen die meewerken in het bedrijf) dan zoal? Daarvoor moeten de bezoekers in een huifkar achter de trekker naar Niftrik, waar een deel van de percelen van Sengers liggen. Zijn nieuwste project is de 40 hectare landbouwgrond dat hij heeft kunnen pachten van de Stichting Oud Burgeren Gasthuis in Niftrik. Samen met deze stichting, Collectief Rivierenland en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft hij een plan gemaakt voor het herinrichten van dit gebied met als doel natuur en landschap een impuls te geven, maar waar ook ruimte is voor landbouw.
Er staat een patrijzenstrook (mede gefinancierd via subsidie van het Agrarisch Collectief), een struwelenhaag en een bloemenstrook. Maar ook graan dat uiteindelijk in de fabriek geplet wordt voor de koeien, veldbonen en kruidenrijk gras. Sengers vertelt eerlijk tegen de boeren: „De veldbonen zijn een goede sojavervanger, maar wel een lastige teelt. Door de vele regen in het voorjaar is de oogst niet gelukt. Het water kon hier niet weg en daar kon de plant niet tegen. Ik heb dus een mindere opbrengst dan verwacht.”
Puzzelen
De aanwezige boeren hebben wel wat tips. De conclusie is uiteindelijk dat de bodem wat rustig nodig heeft om zo uiteindelijk meer water door te kunnen laten. Het zaaien van graan of gras voor enkele jaren kan daarvoor zorgen. Sengers: ,,Hiermee bezig zijn geeft soms de nodige kopzorgen en stress, maar het is ook leuk om weer tot nieuwe inzichten komen. Als ik hier geen veldbonen had gezaaid, had ik niet geweten dat het hier minder zou zijn met de bodem. Natuurinclusief boeren is een puzzel, het door schade en schande steeds wijzer worden.”
Wie geïnteresseerd is in het stuk land in Niftrik (GD), kan op zondag 17 juli langskomen tijdens de open dag van Sengers. Het adres is de Ravensteinseweg, het evenement duurt van 11.00 tot 16.00 uur. De Eikenhorst (theehuis op het melkveebedrijf) in Wijchen is tijdens openingstijden ook te bezoeken.