‘Na jaren soebatten eindelijk hek tegen wilde zwijnen en AVP’
Sinds de aanleg in 2017/2018 van de ecoduct ‘Kootwijkerzand’ over de A1 ter hoogte van Stroe is daar over een lengte van circa drie kilometer de afrastering verdwenen en sindsdien niet meer teruggekeerd. De Faunapassage Kootwijkerzand is een ecoduct dat uit drie aparte kunstwerken bestaat, één tunnel onder de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn en twee aparte viaducten over beide rijbanen van de A1. Het ecoduct is 50 meter breed en verbindt de bossen ten westen van Kootwijk met het natuurgebied Kootwijkerzand ten noorden van de A1. In maart 2018 is de ecoduct officieel in gebruik genomen.
Toezegging nieuw hek
Volgens naburige boeren is tijdens een informatieavond in 2015 toegezegd dat er een nieuw hek zou komen. Tot nu toe is die belofte niet ingewilligd. Wilde zwijnen lopen daardoor al jaren vrij langs het spoor richting Stroe. De Barnevelder SGP-gemeenteraadsleden Wout Hazeleger en Elbert Wijnne vinden de herplaatsing veel te lang duren. Ze roepen het College van B&W van de gemeente Barneveld op om direct actie te ondernemen richting ProRail.
AVP-virus
Hoofdreden om nu echt in actie te komen is het oprukkende AVP-virus. Hazeleger ondernam al eerder actie in dit dossier, maar toen merkte hij dat de verschillende betrokken partijen (gemeente, provincie, ProRail en Staatsbosbeheer) vooral naar elkaar wezen. Inmiddels zou ProRail een aanbestedingsprocedure hebben opgestart om het ontbrekende hek te plaatsen.
Grote zorgen
Hazeleger en Wijnne wijzen erop dat Nederlandse varkenshouders momenteel grote zorgen hebben over het zeer besmettelijke AVP-virus. Zeker nadat het virus onlangs op een Duits bedrijf, net over de grens bij Oldenzaal, is aangetroffen. ,,We moeten koste wat kost voorkomen dat dit virus overslaat", zegt Hazeleger. ,,Net als bij het vogelgriepvirus is het echter heel lastig te voorspellen hoe zo’n virus zich verspreidt en met welke snelheid. Daar komt bij dat er geen vaccin tegen het virus is.”
Hogere paraatheid
De twee raadsleden dringen bij het college óók aan op een hogere paraatheid naar aanleiding van de uitbraak van de AVP. Zo wil het duo dat de gemeente hierover in nauw contact staat met de provincie, faunabeheer en wildbeheer. Ook willen ze weten of er meer kan gebeuren op vlak van onderzoek. Bijvoorbeeld door bloedmonsters af te nemen bij wilde zwijnen, zodat er meer meetbare gegevens beschikbaar zijn over een eventuele verspreiding. Verder roept het duo de gemeente op om haar inwoners goed te informeren over het risico van verspreiding van het AVP-virus. Daarbij dient vooral aandacht te zijn voor het mee terugnemen van etenswaren vanaf buitenlandse vakantieadressen. Als daarvan resten bij het zwerfafval terechtkomen en dieren eten het op, bestaat de kans op een verdere verspreiding van het virus.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: Gemeente Barneveld, Barneveldse Krant