Nunspeet mag stikstofbeleid inzetten bij ruimte-voor-ruimtebeleid

Dat blijkt vandaag uit een spoeduitspraak van de Raad van State. Daarmee is voor voormalig kalverenhouder Peter de Bruin de weg vrij om vier woningen te bouwen ter vervanging van zijn veehouderij aan de Oude Hof en een varkenshouderij aan de Krommeweg. Eigenlijk gaat het om vijf woningen, omdat De Bruins voormalige bedrijfswoning eveneens een burgerwoning wordt.
Hoewel het nieuwbouwproject strikt genomen afwijkt van het gemeentelijke ruimte-voor-ruimtebeleid, dat in principe alleen vervangende woningbouw op het voormalige veehouderijterrein toestaat, mocht de Nunspeetse gemeenteraad in dit geval afwijken van het standaardbeleid. Dat beleid is overigens opgesteld door het college van burgemeester en wethouders, waardoor de gemeenteraad daar in deze bestemmingsplanzaak niet aan gebonden is en eigen afweging mag maken, aldus de Raad van State.
Flinke afname stikstof
En die afweging hield in dat er door de bouw van vier nieuwe woningen niet één maar twee intensieve veehouderijen in de Elspeetse landbouwenclave verdwijnen. Dat betekent een flinke afname van de stikstofneerslag op het zeer nabijgelegen Natura 2000-gebied de Veluwe. Behalve De Bruins kalverenhouderij wordt nog een varkenshouderij aan de Krommeweg beëindigd.
Verder mocht Nunspeet er belang aan hechten dat kalverenhouder De Bruin zijn bedrijf net zo goed nog had kunnen uitbreiden en dat hij niet verplicht was om aan het woningproject mee te werken. Ook dat woog terecht zwaar voor de gemeenteraad om de veehouder over de streep te kunnen trekken, aldus de hoogste bestuursrechter in de spoeduitspraak.
Beginnen
De uitspraak is een tegenvaller voor omwonenden. Zij vinden dat er teveel woningen langs de Oude Hof bijkomen. Overigens volgt er begin volgend jaar nog een bodemzaak waar de Raad van State dieper op de bezwaren zal ingaan. Maar De Bruin kan alvast beginnen met de bouw van de eerste woningen.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek