Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesGelderlandFermentatielab Regio Foodvalley helpt eiwittransitie versnellen

Fermentatielab Regio Foodvalley helpt eiwittransitie versnellen

Om diverse organisaties de mogelijkheid te geven om te experimenteren met fermentatie komt er een nieuw Fermentatielab op het terrein van het Smaakpark in Ede. Het wordt grotendeels betaald vanuit de Regiodeal Foodvalley.

„Fermentatie is essentieel om plantaardige producten smaakvoller te maken en is ideaal voor het verwerken van reststromen en het verlengen van houdbaarheid”, aldus initiatienemer Smaakpark over de inrichting van een nieuw Fermentatielab in Ede. „Het is daarmee een belangrijk component voor het versnellen van de eiwittransitie en de circulaire economie.”

Regiodeal Foodvalley

Het gros van de financiering van het Fermentatielab komt vanuit de Regiodeal Foodvalley. Het lab wordt zo’n 110 vierkante meter groot, kassencomplex en kweekvijvers niet meegerekend en maakt deel uit van de Shared Facility Finder (SFF). In dit gezamenlijke initiatief van FoodvalleyNL en Wageningen University & Research (WUR) worden bedrijven, ondernemers en instellingen gestimuleerd om faciliteiten te gebruiken of te delen. Zij kunnen via de SSF het Fermentatielab vinden en er gebruik van maken.

„Apparatuur wordt vaak niet voor 100 procent gebruikt”, vertelt Petra Roubos van FoodvalleyNL. „Het is heel duurzaam om er samen in te investeren. De mooiste bijkomstigheid vind ik dat er mensen uit verschillende hoeken samen aan het werk zijn en kennis uitwisselen. Daaruit ontstaan goede, praktische ideeën.”

Smaakpark Ede

Initiatiefnemer van het Fermentatielab is Smaakpark Ede. Er wordt door hen al een aantal jaren geëxperimenteerd met fermentatie. „FoodvalleyNL merkte dat op en wezen ons op een subsidie om het verder uit te bouwen”, vertelt Christian Weij, directeur van het Smaakpark. „Met de Shared Facilities-financiering van de Regiodeal Foodvalley kunnen we nu een heel nieuw lab inrichten en openstellen voor meer bedrijven en onderzoekers.” Diverse organisaties hebben al ingetekend om gebruik te gaan maken van het lab, zoals Aeres MBO Ede en WUR.

Eiwittransisitie

Het lab is een grote stap vooruit in de eiwittransitie, aldus het Smaakpark. „Door het gedeeld gebruik van het lab, blijven de kosten realistisch voor ondernemers. Daarom is het erg geschikt voor kleine en jonge bedrijven. Vanuit hier kunnen ze experimenteren en producten verder ontwikkelen, zodat ze uiteindelijk hun weg vinden naar consumenten. Dat hoort bij de kernactiviteit van FoodvalleyNL”, zegt Roubos.

Uitbreiding duurzame voeding

„We willen het ecosysteem rondom duurzame voeding steeds verder uitbreiden. Wij weten weer wat nodig is voor een subsidieaanvraag en de partijen weten welke innovaties er nodig zijn. Bij alle transities waar we in zitten, moeten we elkaar weten te vinden. Met de middelen uit de Regiodeal kunnen we er uitvoering aan geven.”

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Regio Foodvalley

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Agraaf.nl logo
Landbouwnieuws uit Utrecht, Noord- en Zuid-Holland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, veenweide, weidevogel, geiten
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top