‘Onderzoek windenergie in Mastenbroekerpolder Overijssel’

Vertegenwoordigers van LTO Noord afdeling West Overijssel, stichting Duurzaam Koekoekspolder en Glastuinbouw Nederland schrijven dat in een brief aan het (nieuwe) college van GS in Overijssel.
De Mastenbroekerpolder is een eeuwenoude veenpolder tussen IJssel, het Zwarte Water, IJsselmuiden, Kampen en het Kampereiland met vooral melkveebedrijven. In het noordwesten ligt de circa twee meter lagere Koekoekspolder. Hier is de glastuinbouw belangrijk. Met een oppervlakte van zo’n 600 ha is het een van de grootste tuinbouwgebieden in Nederland.
Beperkte claim op landbouwgrond
Volgens de opstellers van de brief heeft de Koekoekspolder ‘de sleutel in handen voor het gebalanceerd benutten van het elektriciteitsnetwerk’. Er is veel capaciteit aan netaansluiting beschikbaar en de aanwezige glastuinbouw is in goed staat om tekorten en overschotten op te vangen.
Bovendien past het opwekken van windenergie goed bij de structuur van de glastuinbouw en legt het een zeer beperkte claim op de beschikbare oppervlakte landbouwgrond. Grote zonneparken leggen volgens de briefschrijver juist wel een grote claim op het hele gebied en dat gaat ten koste van kostbare grond voor de bestaande veehouderijen.
Verkenning windenergie
‘Wij pleiten daarom om ruimte te bieden aan de verkenning van het ontwikkelen van windenergie in de Mastenbroekerpolder’, aldus de drie organisaties. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat lokale partijen betrokken worden bij die plannen: ‘De agrarische sector moet gezamenlijk met overheden en lokale organisaties uitwerking geven aan die plannen. Alleen dan kan er draagvlak ontstaan en dalen ook de opbrengsten in het gebied neer en niet bij buitenlandse ontwikkelaars.’
Aan de vijf partijen, BBB, VVD, PvdA, GroenLinks en SGP die waarschijnlijk vanaf 12 juli het nieuwe college van GS van Overijssel vormen, wordt daarom gevraagd om de verkenning naar de mogelijkheden van windenergie in het deel van de Mastenbroekerpolder ten oosten van de Koekoekspolder in het coalitieakkoord op te nemen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen