‘Nog geen concrete plannen voor nieuwe maatregelen in Natura 2000-gebied het Boetelerveld’

Dat antwoordt het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel op kritische vragen van BBB-fractievoorzitter Carla Evers over de enkele maanden geleden gepubliceerde Natuurdoelanalyse. Daaruit bleek dat de gestelde verbeteringsdoelen voor flora en fauna voor het Boetelerveld (en de andere onderzochte Natura 2000-gebieden in Overijssel) voorlopig niet gehaald worden.
In de antwoorden geeft commissaris der koning Andries Heidema – die het stokje binnenkort weer zal overdragen aan de nieuwe gedeputeerde van landbouw en natuur Maurits von Martels - toe dat er bij deze analyse alleen gebruikt gemaakt is van kennis en experts van Landschap Overijssel. Boeren rond het Boetelerveld of landbouworganisaties zijn niet ingeschakeld.
Tijdgebrek
Volgens Heidema kon dat door tijdgebrek gewoon niet anders; ‘Begin 2022 werd bekend dat de provincies voor hun Natura 2000-gebieden deze Natuurdoelanalyses moesten maken. Vanwege de grote hoeveelheid stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden (20 van de 24 in Overijssel) waarvoor zo’n analyse gemaakt moest worden én de beperkte tijd voor het opstellen (voor 1 april 2023) maakten we keuzes.’
Natuurdoelen niet gehaald
De conclusie in de analyse dat de gestelde natuurdoelen in het Boetelerveld voorlopig niet gehaald worden leidde tot veel onrust onder boeren in het gebied. Zij hebben jarenlang met allerlei maatregelen te maken gehad.
En een jaar geleden ondertekenden deze boeren nog samen met eigenaar Landschap Overijssel en toenmalig verantwoordelijk Overijssels gedeputeerde Ten Bolscher vrijwillig een beheersovereenkomst voor een slenk tegen het natuurgebied aan.
Nieuwe onrust
Nu is er nieuwe onrust in de streek door de conclusie in de Natuurdoelanalyse -niet alleen voor het Boetelerveld- dat de natuur er ondanks alle genomen maatregelen niet op vooruit is gegaan. Een tiental boze en ongeruste boeren uit de omgeving heeft zich inmiddels als reactie verenigd in de nieuwe BVB oftewel Benadeelde Veehouders Boetelerveld.
BBB-Overijssel verwees naar deze onrust en wilde daarom meer weten over het gepleegde beheer, de resultaten van eerdere maatregelen en het bestede geld afgelopen jaren voordat er eventueel weer nieuwe maatregelen komen.
Volgens GS is het nu dus te vroeg voor nieuwe concrete maatregelen; ‘Er is eerst een verdere uitwerking van aanvullende maatregelen nodig. Dat doen we via programma’s, plannen en projecten die al bestaan of in ontwikkeling zijn. Te denken valt aan het PPLG (Provinciaal Programma Landelijk Gebied waarvan het eerste concept eind juli naar Den Haag is gestuurd, red), het Programma Natuur of opname in een herzien Natura 2000-beheerplan.’
Stikstofdepositie daalt
Uit de beschikbare data blijkt volgens GS dat de stikstofdepositie in het Boetelerveld wel daalt. In 2013 was dat 1700 tot 1900 mol per hectare per jaar. In de periode 2018 – 2030 daalde dat naar ruim 1600 mol/ha/jr in 2018. Voor 2030 is 1350 mol/ha/jr berekend. Dit klopt volgens GS met het algemene beeld van daling van stikstofdepositie ‘maar die ligt voor het merendeel van de aangewezen natuurwaarden nu en in 2030 boven de kritische depositiewaarde’.
Op een vraag van BBB wat de invloed is geweest van gestopte of verplaatste boerenbedrijven en daarmee de daling van het aantal koeien, varkens en kippen rond het natuurgebied wil GS geen antwoord geven; ‘In verband met de privacy van de landbouwgegevens mogen we deze data niet gebruiken voor het beantwoorden van de vraag. Via het CBS zijn wel diergegevens per gemeente inzichtelijk.”
Geld maatregelen
Wel een antwoord kreeg BBB Overijssel op de vraag hoeveel geld alle genomen maatregelen voor natuurherstel in het Boetelerveld afgelopen jaren hebben gekost en waar dat aan besteed is. Volgens het Overijsselse is er tussen 2015 en 2021 ongeveer 9,1 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer de aankoop van landbouwgronden. Daarvan is 1 miljoen besteed aan onder meer vergunningen, adviezen en inhuur van deskundigen.
Het standpunt van het Overijsselse college, dus blijven monitoren van de resultaten van al genomen maatregelen voordat er eventueel nieuwe genomen worden, lijkt (voorlopig) aan te sluiten bij dat van de betrokken boeren en LTO Salland; ‘Wacht eerst de resultaten van alle maatregelen zijn. Breng daarnaast in beeld hoe het zit met de waterhuishouding en waterwinning in de wijde omgeving van het Boetelerveld, voordat er weer nieuwe maatregelen worden genomen.’
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen