Acht boeren in Winterswijk aan de slag met klimaatbestendige landbouw

'Met zomers die steeds droger en warmer worden is het voor boeren zaak om hun bouwplan en waterbeheer aan te passen. Maar waar te beginnen?' Aldus Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) over het Project 'Bodemmaatregelen Winterswijk'. Tijdens een eerste bijeenkomst op 21 juni konden boeren aangeven met welke maatregelen zij zelf aan de slag willen gaan. ‘Graanteelt’ en ‘waterbeheer’ bleken het meeste te leven. Onder begeleiding van Groeikracht (graan) en Aequator (water) gaat de groep de komende tijd kennis opdoen binnen deze thema’s.
Klimaatbestendige teelt
Graanteelt is voor veel melkveehouders nog vrij onbekend. Jennifer de Jong, die samen met haar partner Willem melkveebedrijf De Goosen in Lintelo heeft, motiveert haar deelname: ‘Wij zijn in omschakeling naar biologisch en gestopt met de maisteelt. Wij zijn op zoek naar een weerbaar alternatief met een goed rendement.’ Hoewel melkveehouder Rudie te Selle niet stopt met zijn mais, is ook hij op zoek naar een weerbaar gewas. ‘Graanteelt is één van de maatregelen om mijn bedrijf weerwaar te maken tegen droge zomers. Ik wil daarom ervaring opdoen en meer gevoel bij de teelt krijgen’, geeft hij aan.
Veldproef in Meddo
De groep heeft inspiratie opgedaan op Landgoed Velhorst in Lochem. Arjen van Buuren teelt daar verschillende graansoorten, waaronder gerst, tarwe en rogge. Van Buuren streeft een gezond en actief bodemleven na, om bodemziektedruk te minimaliseren. ‘Hoewel zijn (biologische en natuur inclusieve) bedrijf absoluut geen blauwdruk is voor de bedrijven van de deelnemers, kan de opgedane kennis over de rassen en teeltmethode wel degelijk meegenomen worden in een eigen graanproef. Deze legt Groeikracht komend najaar aan op een akkerbouwperceel aan de Goorweg in Meddo. Tijdens deze proef volgt de groep hoe verschillende rassen het doen op de grond rondom Winterswijk qua rendement, weerbaarheid en bij hoge en lage input. Dit laatste is van belang voor biologische boeren, maar ook voor gangbare boeren die zich afvragen hoeveel rendement een extra behandeling of gift nou oplevert.
Waterbeheer op eigen erf
Op het gebied van waterbeheer is al één en ander bekend aan maatregelen. Echter, ieder bedrijf is anders en voor elk bedrijf werken weer andere maatregelen. Deelnemer Bob Lageschaar, melkveehouder in Vragender: “Ik wil weten wat ik zelf kan doen om water vast te houden, maar ik heb te maken met veel hoogteverschillen op mijn land. Wat zijn voor mij de juiste maatregelen?” Experts van Aequator ondersteunen de deelnemers de komende tijd in het opzetten van een plan voor waterbeheer op maat, voor maatregelen die zij op hun eigen erf kunnen toepassen.
Meedoen kan nog steeds
Project 'Bodemmaatregelen Winterswijk' wordt mogelijk gemaakt met middelen vanuit het Actieplan NIL van de provincie Gelderland en direct gefaciliteerd door WCL Winterswijk. Boeren die willen meekijken met de graanproef en een eigen plan willen maken voor waterbeheer zijn van harte welkom om aan te sluiten. Zij kunnen zich melden bij Arie Schoemaker van WCL Winterswijk: aschoemaker@winterswijk.nl.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Groeikracht