Column: Faciliteren
Dus gebruik ik mijn column om antwoord te geven op uw vraag. Die vraag was: is er nog wel plek voor de gewone gangbare boer bij Rabobank, nu Rabobank zo nadrukkelijk kiest voor duurzaamheid in haar financieringsbeleid? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig te geven, dat antwoord is: Ja! Op dit moment bankiert ruim 80 procent van alle boeren en tuinders bij Rabobank. Je kunt dus gerust zeggen dat we de bank zijn voor de gewone gangbare boer en tuinder. En dat willen we ook blijven.
Veranderende wereld
Maar de wereld verandert, het gangbare bedrijf van de toekomst zal op veel punten nadrukkelijk anders zijn dan nu. Het zal zo veel mogelijk klimaatneutraal moeten opereren, het zal alle emissies tot een minimum moeten beperken. Zal aan hoge eisen moeten voldoen als het om dierenwelzijn gaat, en zal ook nog een (wat ons betreft betaalde) bijdrage moeten leveren aan natuur en landschap.
Het gangbare bedrijf van de toekomst ziet er dus gewoon anders uit dan het gangbare bedrijf van nu. Als Rabobank hebben we onze blik gericht op de toekomst en willen we onze klanten graag, vanuit onze rol, ondersteunen om dat gangbare bedrijf van de toekomst vorm te geven. Het toekomstige financieringsbeleid is er dus op gericht om boeren en tuinders te faciliteren als het gaat om investeringen die gericht zijn op het verduurzamen van het bedrijf. De keuze hoe je bedrijf te verduurzamen ligt nadrukkelijk bij de ondernemer, dat is niet aan ons. Wij willen graag een bijdrage leveren aan de stappen die gezet moeten worden vanuit onze rol: financieren. Daarbij kijken we niet zozeer naar hoe duurzaam een bedrijf nu al is, maar veel meer naar de plannen die een bedrijf heeft om die duurzaamheid te bereiken. We willen die beweging, die plannen, stimuleren en faciliteren.
Veel plekken
Het is trouwens helemaal niet zo bijzonder dat Rabobank dit doet. Zo maakte Arla onlangs een uitgebreid duurzaamheidsprogramma bekend. Wat overigens opvallend veel gelijkenis vertoont met het duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina. En ook ASR maakt duurzaamheid een nadrukkelijk onderdeel van hun activiteiten in de landbouw. Ik zie dus op veel plekken dat ook anderen eenzelfde soort beweging aan het maken zijn als de Rabobank nu ook doet.
Het enige wat echt anders is, is dat in het verleden de overheid vaak de partij was die de richting wees en de meeste sturing aan dit soort grote veranderingen gaf. Met regelgeving, maar ook met kennisontwikkeling, voorlichting en stimulerende maatregelen. Het bedrijfsleven volgde deze leidende rol van de overheid dan. Helaas moet ik constateren dat het de overheid op dit moment maar niet lukt om haar verantwoordelijkheid te nemen. De land- en tuinbouw kan het zich echter niet veroorloven om stil te zitten. We moeten nu aan de slag met de verduurzaming van de hele sector. Als boer, burger en directeur word ik dus blij als ik zie dat steeds meer bedrijven hierin hun verantwoordelijkheid nemen.
Alex Datema