Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesGelderlandKookwedstrijd met eieren voor Wereld Eidag

Wereld Eidag 13 en 14 oktober

Kookwedstrijd met eieren voor Wereld Eidag

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober vinden in Barneveld de Wereld Eidagen plaats. Dit jaar organiseert Stichting Wereld Eidagen o.a. een kook- en bakwedstrijd voor scholieren om tijdens de kooklessen, met eieren als hoofdingrediënt, een heerlijk en culinair gerecht te creëren. Ook wordt het eerste grote beschilderde ei onthuld en is er een bakwedstrijd voor diverse nationaliteiten. Een weekend waarin het ei op een voetstuk staat.

„Ons motto: het ei is het kroonjuweel van Moeder Natuur. Dat willen we graag uitdragen en zeker in de kip- en eierhoofdstad van Nederland: Barneveld”, zegt Jan Workamp, secretaris van Stichting Wereld Eidag. Jaarlijks op de 2e vrijdag in oktober wordt er internationaal aandacht geschonken aan het ei. In verband met bepaalde activiteiten is de zaterdag eraan toegevoegd.

De stichting Wereld Eidag is ontstaan uit de VVV promotie commissie van Barneveld. Onder voorzitterschap van Asje van Dijk, voormalig burgemeester van Barneveld, is de gedachte dat Barneveld met betrekking tot de Wereld Eidag niet achter kan blijven. Sterker nog – voorop moet lopen, als kip- en eierhoofdstad van Nederland. De vernieuwde website vermeldt: „Als stichting willen we Nederland blijvend op de kaart zetten als het centrum van de kip en het ei in de wereld. Met als basis alle kip, ei en alle daaraan gerelateerde toeleveringsbedrijven zoals veevoer, kuikenbroederijen, verpakkingsindustrie, transport en machinefabrieken. Hoewel vroeger kleinschalig en handmatig begonnen is de huidige pluimvee en hieraan gerelateerde bedrijfstak uitgegroeid tot een efficiënte en hightech industrie. Een inmiddels internationaal opererende industrie die trots mag zijn op haar producten en diensten en dat dan ook wereldwijd commercieel nog zeker verder kan uitgebouwen.”

Culinaire ei-wedstrijd

„We hebben scholen uitgenodigd een gerecht met ei te maken. Dit gerecht mag door een individuele kok of door een groepje koks gemaakt worden. De kakelverse eieren hiervoor worden gratis geleverd door een lokale pluimveehouder. Een lokale jury kiest, op basis van originaliteit, opmaak, uitstraling en smaak, vijf eiergerechten per school of schoolgemeenschap. Van deze vijf eiergerechten worden foto’s gemaakt, die samen met
het recept en naamsvermelding van de kok(s) worden opgenomen in een later op te maken digitaal kinderreceptenboek. Voor elk van deze vijf gekozen inzendingen zijn er twee gratis kaartjes voor Corpus in Leiden beschikbaar”, legt Jan Workamp uit.

De eindronde is vrijdag 13 oktober in het Pluimveemuseum in Barneveld. Hier mogen de vijf winnaars hun eiergerecht bereiden en laten proeven door een publieksjury. Uit deze vijf gerechten worden drie winnaars gekozen, zij ontvangen een leuke prijs en komen gezamenlijk op de foto voor landelijke publiciteit. Heb je belangstelling om mee te doen? Leerkrachten kunnen aanmelden bij info@wereldeidagen.nl.

Internationale eigerechten

Op zaterdag 14 oktober organiseert de Stichting Wereld Eidagen op het Raadhuisplein in Barneveld een bak- en kookwedstrijd waarbij het de bedoeling is dat diverse nationaliteiten een culinair eiergerecht uit hun eigen land presenteren. Ook hiervoor kunnen geïnteresseerden zich aanmelden bij info@wereldeidagen.nl. Er zijn leuke prijzen beschikbaar voor de beste drie gerechten. „We stellen het ook op prijs als de deelnemers muziek uit eigen land maken of verzorgen. Het gaat ook om de gezelligheid”, lacht Jan Workamp. Voor meer informatie kijk op de site.

Beschilderde eieren

„Vorig jaar hadden we een ontwerpwedstrijd. Nu zijn de winnaars Wijnand Thomassen en Julia Borsboom bezig het ei te beschilderen in het Pluimveemuseum. Voor wie het artistieke proces wil volgen, zijn er speciale dagen waarop het publiek welkom is. Op 29 september en 4 oktober, vanaf 13 uur, kun je de kunstenaars aan het werk zien”, zegt Jan Workamp. Vrijdagmiddag 13 oktober wordt het ei onthuld. Aansluitend is er een symposium over gezonde voeding en de gezondheid van eieren. Op zaterdag is er een prijsuitreiking van kleurplaten uit het hele land.

„Al met al een gevarieerd programma op 13 oktober en op zaterdag 14 oktober in het centrum van Barneveld waar iedereen van harte welkom is en het ei in het middelpunt staat”, besluit Jan Workamp. Bestuursleden van Blij met een Ei en de mmmEggies zijn lid van de organisatie. Het nieuwe Powerful Eggs levert ook een bijdrage in Barneveld. „We gaan gezamenlijk voor het ultieme doel: promotie van het Nederlandse ei”, zegt Hugo Bens, voorzitter Blij met een Ei en penningmeester Stichting Wereld Eidagen. Het voltallige bestuur bestaat uit: Asje van Dijk, Hugo Bens, Ada Harthoorn en Jan Workamp. Het bestuur wordt ondersteund door Marjan Bouw, Anne-Jo Smits en Wendy Louwen.

Lees het uitgebreide achtergrondverhaal over 'Tijd voor een nieuwe 'Breek de dag, tik een eitje'-campagne' in vakblad Pluimveeweb van september, dat vrijdag 1 september is verschenen. Wil je het vakblad in gedrukte vorm ontvangen of wil je het digitaal lezen, kies dan hier voor een gratis proefperiode of kies meteen het abonnement dat het best bij jou past.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Wereldeidagen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top