Vee-en-Gewas.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Gelderland
      • Overijssel
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOpinieColumn: Ghosting

Column: Ghosting

„Ah”, zegt Claudi tijdens de teammeeting. „Hij is je aan het ‘ghosten’". Met een verdwaasde blik kijk ik haar aan, maar meteen krijgt ze bijval van tuinder Eline, die iets soortgelijks is overkomen.

Het blijkt een behoorlijk ding te zijn, met name op social media en bij het daten. Opeens is iemand er niet meer, terwijl die persoon er nog wel is.. snapt u?

Boekweit

In mijn geval betreft het een Limburgse molenaar die mondeling had toegezegd om onze twee hectare boekweit af te nemen voor een zeer schappelijke prijs. Toen het puntje bij paaltje kwam, gaf hij niet meer thuis. Hij nam zijn telefoon niet meer op (terwijl ik via-via wel wist dat hij gewoon aan het werk was) en reageerde niet meer op Whatsappjes (terwijl ik wel kon zien dat hij online was).

Toen ik dit dus in het teamoverleg vertelde bleek dat tuinder Eline hetzelfde was overkomen, maar dan met een supermarkt die opeens stopte met het afnemen van haar groenten ondanks dat ze kort daarvoor hadden aangegeven super tevreden te zijn. Op vragen van Eline werd niet meer gereageerd.

Houdbaarheid

Teamlid Dolf deed vervolgens een duit in het zakje door te vertellen dat hij niets meer hoorde van de lokale theetuineigenaar die munt afneemt uit ons agroforestrysysteem. Hij had laten weten niet tevreden te zijn met de houdbaarheid van de munt, terwijl andere klanten hier juist erg over te spreken zijn. Dolf had op de boerderij zelf wat testjes uitgevoerd en kwam met de suggestie om de munt voortaan in tupperware-bakken te leveren bij de theetuin, daar dit de houdbaarheid tot bijna twee weken verhoogde. Wederom, ondanks meerdere pogingen, niets meer van gehoord.

Op de website Stop Pesten Nu, wordt het als volgt omschreven: 'Bij ghosting verdwijnt een persoon opeens uit je leven. Er wordt geen reden gegeven en er is geen afscheid – de persoon die geghost wordt blijft hierdoor vaak met veel vragen en emoties achter. Het is letterlijk alsof je met een spook te maken hebt – iemand die je nog wel voelt, maar er niet meer is.'

Ja, dat over achter blijven met vragen en emoties, dat klopt wel..

„Zijn wij dan zo naïef? Waarom sturen mensen niet gewoon even een berichtje, dat ze het te druk hebben, dat de munt eigenlijk gewoon te duur is of de markt voor boekweit is ingestort? Zoveel moeite is dat toch niet? Ben ik nu al zo oud (40 jaar), dat ik dit niet normaal vind?”

„Of is dit dus wel heel normaal, en moet ik ook mensen gaan ghosten?”

Afgrijzen

Alleen op de laatste vraag heb ik een duidelijk antwoord, want diep vanuit mijn binnenste borrelt een ontzettend duidelijk gevoel van afgrijzen op, dat in heel mijn wezen 'NEE' schreeuwt. Op de Biesterhof produceren we lekker en gezond eten, we bouwen onze bodem en investeren in de gemeenschap om ons heen, daar hoort op geen enkele wijze dit (a)sociale fenomeen bij.

Op de Biesterhof wordt niet gespookt!


Howard Koster

Howard Koster (40) pacht samen met zijn partner Claudi Rudorf 25 hectare landbouwgrond in Millingen aan de Rijn (GD). Samen zijn zij uitgekozen door burgercoöperatie Land van Ons, dat met geld van leden en investeerders landbouwgrond biodiverser wil maken. Koster heeft voor zijn land een SKAL-certificaat aangevraagd en wil zich dus richten op biologische landbouw. Boerderij De Biesterhof is momenteel niet meer dan een woonhuis met een huiskavel van 25 hectare, dus Koster begint helemaal vanaf nul. Koster studeerde biologische landbouw aan de Wageningen Universiteit en ontmoette tijdens die studie Rudorf. Het was een gezamenlijke droom om ooit een eigen boerderij te gaan bestieren. Koster en Rudorf woonden hiervoor in het Duitse Berlijn. Voor Agrio, de uitgever van deze website, verhaalt Koster over het opzetten van een levensvatbare, duurzame boerderij.

Tekst: Howard Koster

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Ekoland.nl logo
Alles over de biologische sector, bodem, bemesting, plantgezondheid, markt, wet- & regelgeving, teelt en dierhouderij op Ekoland.nl met video en foto reportages.
Praat mee
Vee & Gewas is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Oost-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Vee-en-Gewas.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Gelderland
  • Overijssel
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Vee-en-Gewas.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Gelderland
        • Overijssel
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top