Succesvolle Gelders-Overijsselse Food Challenge nu erkende ‘Gezonde School-activiteit’

Nu wordt er een nieuwe grote stap gezet; deze Food Challenge is door de 'Erkenningscommissie Interventies' van het Nederlands Jeugdinstituut erkend: ‘Food Challenge is een zeer gevarieerde, interactieve interventie met verrassende onderdelen voor de doelgroep vmbo of speciaal onderwijs.’ Daarmee is het een officiële Gezonde Schoolactiviteit voor het thema Voeding en Natuur- en Milieu en kunnen scholen het inzetten in hun Gezonde School-aanpak. Scholen in alle noordelijke en oostelijke provincies kunnen zich tot 1 november aanmelden voor deelname in het voorjaar van 2024.
Weidevogels
„Een boerderij is niet alleen een mooie plek maar we willen de kinderen vooral laten zien waar hun voedsel wordt gemaakt. Laat ze maar knuffelen met de kalfjes en biggetjes. Of pannenkoeken bakken, een eitje zo van onder de kip koken of slootje springen en weidevogels kijken”, zo vertelden Judith de Rijk uit Den Nul en de Apeldoornse Hanneke Stegeman destijds bij de start van ‘Lekker Boer’.
Dat zij met hun initiatief begonnen had veel met hun eigen jeugd te maken. Beiden zijn boerendochters, opgegroeid op boerderijen in Twente. „Wij weten hoe mooi onze eigen jeugd op de boerderij was, al was het natuurlijk ook heel hard werken, maar veel kinderen uit de stad hebben geen idee meer waar hun voedsel vandaan komt. Met ‘Lekker Boer’ zorgen we voor een beleefprogramma met een duidelijk verhaal.”
Struinen
In eerste instantie was hun initiatief gericht op kinderen uit de BSO (Buitenschoolse opvang) die een programma op boerderijen in vooral Salland kregen aangeboden. Al snel groeide dat uit naar Foodcamps op twee boerderijen bij Zwolle en Deventer waarbij naast de kinderen ook hun ouders welkom waren. Zo’n bijeenkomst begon met bijvoorbeeld slootje springen en door het weiland struinen. Vervolgens werden samen met de boer of boerin allerlei agrarische producten op de boerderij verzameld. Daarna kwam er een kookcoach bij om er een gezamenlijke maaltijd van te maken.
Deze Food Camps groeiden snel uit naar Food Challenges die door LekkerBoer samen met onder meer scholen en opleidingen als de SVO vakopleiding food, Zone.college en Deltion College werd georganiseerd. Ook provincies waaronder Overijssel, gemeenten, LTO en bedrijfsleven steunden het initiatief.
2.500 onderbouwleerlingen
Tijdens de komende editie van de Food Challenge gaan maximaal 2500 onderbouwleerlingen van 25 vmbo- en praktijkonderwijs scholen aan de slag. Die komen behalve uit de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe en Groningen ook voor de eerste keer uit Utrecht.
Rode draad is steeds het ontwerpen van een gezonde ‘pokébowl’ met duurzame producten van de boerderij. De winnaar (het Almere College VIA Kampen) van de vorige editie maakte bijvoorbeeld een pokébowl met rundvlees, ei en volkorenpasta van de boer uit de buurt. Bovendien waren er verschillende lokale groentes als rode en gele paprika, wortel en appel gebruikt.
Pokébowl
Het hele programma van deze Food Challenge kent drie vaste onderdelen: lessen op school, gastlessen van mbo food en een Foodcamp op de boerderij zelf. De scholen mogen komend jaar zelf kiezen in welke vorm ze hun pokébowl ontwerp insturen (werkstuk, poster, fotoverslag, vlog, TikTok video etc.). Ook is er extra aandacht voor ‘smaak en proeven’ bij de gastlessen en bij het Foodcamp zelf. De school met de beste pokébowl wint een workshop van een topchef of een wedstrijd van een profclub.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen