GS Overijssel: ‘Langjarig landschapsbeheer niet te doen voor vrijwilligers’

GS in het voorstel aan Provinciale Staten: ‘Langjarig landschapsbeheer vraagt om een aanpak door professionals –vooral agrariërs en collectieven - met de bijpassende vergoedingen. Onze inzet is om hierover in het kader van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) afspraken te maken met bijpassende vergoedingen.’ Op het hoe, wat of wanneer wordt verder in het voorstel niet concreet ingegaan.
Miljoenen
In het voorstel gaat het om een bedrag van 7 miljoen euro uit het provinciale coalitieakkoord ‘Schouder aan Schouder’ voor het programma ‘Natuur voor Elkaar’ in de komende periode 2024-2027. Daarbij komt nog 2 miljoen euro uit het provinciale coalitieakkoord bestemd voor initiatieven die bijdragen aan het voorkomen van hitte, droogte en wateroverlast.
Behalve om natuurbescherming zelf gaat het bij dit programma ook om het stimuleren van der interesse en liefde voor de Overijsselse natuur oftewel de betekenis van natuur voor mensen: ‘Het is een belangrijk onderdeel van het provinciaal natuur en klimaatbeleid, namelijk de thema’s natuur en klimaatverandering dichterbij mensen brengen.’
Houtwallen
Een belangrijk en concreet onderdeel van ‘Natuur voor Elkaar’ zijn kleinschalige initiatieven voor streekeigen landschapsbeheer zoals verbetering van het landschap en het aanleggen, herstellen en onderhouden van houtwallen en poelen. Overijssel richt zich daarbij zowel op groepen vrijwilligers als op individuele inwoners met vergroeningsinitiatieven die op korte termijn tot concreet resultaat leiden: ‘Onze inzet als provincie kan bestaan uit een bijdrage voor plantmateriaal, beschikbaar stellen van kennis en advies(vouchers) en ondersteuning van de uitvoering.’
Subsidies voor langjarige beheersplannen, minimaal 20 jaar, vallen daar in de nieuwe periode dus buiten: ‘Uit de evaluatie is gebleken dat dit voor vrijwilligers te hoog gegrepen is’.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek